Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2002 13:18
UPD:13:43

Περαιτέρω επιδείνωση παρουσίασε το Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη, κυρίως λόγω της σημαντικής εξασθένησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε το Νοέμβριο στις 98,6 μονάδες -στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του τρέχοντος έτους- από 98,8 μονάδες -βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων- τον Οκτώβριο. Η υποχώρηση αυτή ήταν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο παραπάνω δείκτης είχε υποχωρήσει τον περασμένο μήνα στις 98,9 μονάδες.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε το Νοέμβριο στο -14, στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους, από -12 τον Οκτώβριο. Αντιθέτως, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε το Νοέμβριο στο -10 από -11, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων, τον Οκτώβριο.

Ο δείκτης που καταγράφει τις προσδοκίες των ευρωπαίων καταναλωτών για τη γενικότερη πορεία της οικονομίας κατά το επόμενο έτος υποχώρησε στο -15, στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους, από -12 τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω των έντονων ανησυχιών που προκαλεί η αυξανόμενη ανεργία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. η ανεργία στην ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί στο 8,3% το 2003 από 8,2% φέτος.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο υποχώρησε στο 2,2% από 2,3% τον Οκτώβριο ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα