Κάτω από 83 δολ. το αργό

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 06:06

Υποχώρησε το πετρέλαιο και διαπραγματεύθηκε με ελαφρά διαφοροποίηση μετά την κυβερνητική έκθεση στις ΗΠΑ που έδειξε ότι η ζήτηση του καυσίμου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των 10 μηνών καθώς τα διϋλιστήρια περιόρισαν τους ρυθμούς παραγωγής.

Χθες το αργό υποχώρησε 0,4% μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας ότι η κατανάλωση υποχώρησε 0,7% φθάνοντας στα 18,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως την περασμένη εβδομάδα, στα χμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο. Τα διϋλιστήρια λειτούργησαν μόλις με το 81,9% της δυναμικότητάς τους, τη χαμηλότερη από τον Μάρτιο καθώς τα εργοστάσια κλείνουν για συντήρηση στις μονάδες παραγωγής βενζίνης πριν από την αύξηση της ζήτησης τον χειμώνα.

Το αργό για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 82,73 δολ. το βαρέλι, 4 σεντς υψηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 10:18 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες το αργό υποχώρησε 32 σεντς φθάνοντας στα 82,69 δολ. το βαρέλι. Φέτος οι τιμές του καυσίμου έχουν σημειώσει άνοδο 4,3%.

Νωρίτερα, τα συμβόλαια του αργού σημείωσαν άνοδο έως 0,3% πριν από την άνοδο του αμερικανικού νομίσματος, περιορίζοντας την ανάγκη των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία όπως εμπορεύματα φυσικής παραγωγής για εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

Το δολάριο ανατιμήθηκε 0,4% στο 1,4035 ανά ευρώ από 1,4084. Χθες άγγιξε το 1,4122, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 26 Ιανουαρίου. Το αδύναμο δολάριο αυξάνει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εναλλακτική επένδυση.

Χθες στις ΗΠΑ το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωση την απροσδόκητη αύξηση των ανέργων την εβδομάδα που έληξε στις 9 Οκτωβρίου και στους 462.000.

Τα αμερικανικά διϋλιστήρια παρήγαγαν 14,4 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως την εβδομάδα που έληξε στις 8 Οκτωβρίου, τα χαμηλότερα επίπεδα από την εβδομάδα που έληξε στις 19 Μαρτίου, σύμφωνα με το υπουργείο. Τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν 1,77 εκατ. βαρέλι στα 218,2 εκατ. την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Τα αποθέματα του αργού μειώθηκαν 416.000 βαρέλια φθάνοντας στα 360,5 εκατομμύρια.

Οι εκπρόσωποι της Βενεζουέλας και της Λιβύης στον ΟΠΕΚ είπαν κατά τη σύσκεψη του Οργανισμού στη Βιέννη ότι το πετρέλαιο στα 100 δολ. το βαρέλι μπορεί να αποζημιώσει τους παραγωγούς λόγω της υποχώρησης του δολαρίου χωρίς να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Το αργό στα 90 έως 100 δολ. το βαρέλι δεν θα «βλάψει» την ανάπτυξη, δήλωσε ο υπουργός Ενεργείας και Πετρελαίου της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρεζ. Ο Σόκρι Γκάνεμ, πρόεδρος της National Oil Corp. της Λιβύης επίσης αναφέρθηκε σε υψηλότερες τιμές καθώς οι άλλες χώρες – όπως είπε – είναι ικανοποιημένες με τα 70 έως 85 δολ. το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ, που παράγει περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, συμφώνησε να διατηρήσει αμετάβλητες τις ποσοστώσεις παραγωγής και ζήτησε από τα μέλη του να είναι πιο ενδοτικοί με τα όρια παραγωγής που θέτει ο Οργανισμός.

Το μπρεντ για παράδοση Δεκεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 84,22 δολ. το βαρέλι, 2 σεντς υψηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα