Ανοδος του δολαρίου

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 06:26

Ανοδικά για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ καθώς η πτώση των μετοχών παγκοσμίως σε συνδυασμό με την έρευνα για τις κατασχέσεις ακινήτων στις ΗΠΑ, τόνωσαν τη ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα ως καταφύγιο.

Το δολάριο ισχυροποιήθηκε έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου καθώς ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank της Μινεάπολις, Narayana Kocherlakota, είπε αργά χθες ότι επιπλέον αγορές περιουσιακών στοιχείων από την κεντρική τράπεζα ενδέχεται να έχουν αντίθετα των επιθυμητών αποτελέσματα. Το ευρώ υποχώρησε για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες έναντι του γιέν εν μέσω εικασιών ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενδέχεται να σηματοδοτήσουν τη δυσαρέσκειά τους για τη δυναμική του νομίσματος καθώς αυτό οδεύει να κλείσει την εβδομάδα με τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2008.

Το δολάριο αναρριχήθηκε στο 1,4033 ανά ευρώ στις 11:32 π.μ. στο Τόκιο από 1,4084 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όταν άγγιξε το 1,4122, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 26 Ιανουαρίου. Η σημερινή άνοδος του αμερικανικού νομίσματος περιόρισε στο 0,7% τις απώλειες που σημείωσε από τις 8 Οκτωβρίου. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 81,35 γιέν από 81,48 χθες, όταν άγγιξε τα 80,89, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1995. Το ευρώ διολίσθησε στα 114,16 γιέν από 114,76 γιέν.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν είπε σήμερα στο κοινοβούλιο ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την ανατίμηση του γιέν στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι του δολαρίου. Τον περασμένο μήνα ο Καν εξουσιοδότησε την κεντρική τράπεζα της χώρας να προχωρήσει στην πρώτη της παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος από το 2004.

Ανοδικά κινήθηκαν δολάριο και γιέν μετά την υποχώρηση του δείκτη MSCI Asia Pacific Index κατά 0,8%. Πτωτικά κινήθηκαν χθες και οι αμερικανικές μετοχές ωθώντας χαμηλότερα τους δείκτες από τα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε 8,8% φθάνοντας στα 46,3 δισ. δολ. τον Αύγουστο από 42,6 δισ. τον Ιούλιο καθώς η αύξηση των εισαγωγών επέδρασαν αρνητικά στις εξαγωγές, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν αιτήσεις για ένταξη στο ταμείο ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα κατά 13.000 την εβδομάδα που πέρασε φθάνοντας στις 462.000, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα