Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 05:48

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές ωθώντας τον περιφερειακό δείκτη χαμηλότερα από τα χθεσινά υψηλά επίπεδα δύο ετών, μετά την απροσδόκητη αύξηση του αριθμού των ανέργων στις ΗΠΑ, σπέρνοντας ανησυχίες σχετικά με τη δυναμική της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Οι μετοχές της Canon Inc. της ιαπωνικής εταιρείας κατασκευής φωτογραφικών μηχανών που πραγματοποιεί περίπου το 30% των πωλήσεών της στις ΗΠΑ, σημείωσαν απώλειες 1,5% στο Τόκιο καθώς το γιέν αναρριχήθηκε χθες στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι του δολαρίου. Απώλειες 0,3% σημείωσαν στο Σύδνεϋ οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Αυστραλίας μετά την υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη. Οι μετοχές της Mizuho Financial Group Inc., της τρίτης σε μέγεθος τράπεζας της Ιαπωνίας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, υποχώρησαν 2,5% μετά το δημοσίευμα στην Nikkei English News που ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ενδέχεται να στείλουν 2 τρισ. γιέν σε συμμετοχές προκειμένου να καλύψουν τις απαιτήσεις κεφαλαίου.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,6% φθάνοντας στις 131,18 μονάδες στις 10:47 π.μ. σήμερα στο Τόκιο μετά την αναρρίχησή του στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2009 χθες. Και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη κινήθηκαν πτωτικά, με περίπου τρεις μετοχές να σημειώνουν απώλειες σε κάθε μία που σημείωνε άνοδο μεταξύ των περίπου 1.000 μετοχών των εταιρειών του δείκτη.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index υποχώρησε 0,5% και στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε απώλειες 0,7%. Πτώση 0,1% σημείωσε στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi.

Χθες στη Νέα Υόρκη ο αμερικανικός δείκτης Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε απώλειες 0,4% καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των τραπεζών.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των ανέργων που κατέθεσαν αίτηση για το ταμείο ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εργασίας της χώρας. Αλλη έκθεση έδειξε ότι το κόστος χονδρικής των αγαθών και άλλων προϊόντων εκτός των τροφίμων και της ενεργείας αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο για δεύτερο μήνα με ρυθμό που καταδεικνύει ότι η περιορισμένη ζήτηση αναχαιτίζει τον πληθωρισμό.

Επίσης χθες το ιαπωνικό νόμισμα άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι του δολαρίου, απειλώντας την προοπτική των εξαγωγικών εταιρειών της Ιαπωνίας.

Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας έδειξε ότι ο αριθμός των αιτήσεων που κατέθεσαν οι Αμερικανοί για πρώτη φορά, προκειμένου ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα την εβδομάδα που πέρασε στις 462.000.

Χθες το απόγευμα στο Τόκιο το γιέν ανατιμήθηκε φθάνοντας έως τα 80,89 έναντι του δολαρίου, επίπεδα στα οποία είχε να φτάσει από τον Απρίλιο του 1995. Το ισχυρό γιέν μειώνει την αξία των κερδών των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό όταν αυτά μετατρέπονται στο εθνικό νόμισμα.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Νοεμβρίου υποχώρησε 0,4% κλείνοντας χθες στη Νέα Υόρκη στα 82,69 δολ. το βαρέλι, μετά την κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ που έδειξε ότι η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των 10 μηνών καθώς η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα