Μέτρα – ανάχωμα για την ανεργία αλλά και δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης περιλαμβάνει το σχέδιο συνολικού κόστους 2,6 δισ., με αποδέκτες 670.000 εργαζόμενους και ανέργους, που παρουσίασε στους κοινωνικούς εταίρους ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι ανεργία αποτελεί το υπΆ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, προαναγγέλλοντας 17 προγραμματα μέσω ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της απασχόλησης, τα οποία -όπως εξήγησε- θα στηρίζονται σε πέντε «ενεργητικές» προτεραιότητες:
- Τη διατήρηση θέσεων εργασίας και στήριξη προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων
- Την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας
- Την επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας
- Την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας
- Τη στήριξη ατόμων με αναπηρία και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών.
Το 2011 πρέπει να είναι η χρονιά που η προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών θα έχει αποτέλεσμα και θα είναι η τελευταία της ύφεσης, τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στους κοινωνικούς φορείς, καλώντας τους να συμβάλλουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων για την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των ασθενέστερων.
Το πατριωτικό μας καθήκον για τη σωτηρία της χώρας πρέπει να το ολοκληρώσουμε με τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η χώρα βρίσκεται ήδη ήδη σε καλύτερο δρόμο αλλά ταυτόχρονα και σε ένα κομβικό σημείο. Υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αρθεί κάθε βάρος από εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. «Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα λάβουν το μέρισμα της επιτυχίας όταν η χώρα ορθοποδήσει», δεσμεύθηκε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι το δίλημμα είναι «ή χτίζουμε πάνω στην πορεία που έχουμε ξεκινήσει ή αφήνουμε την προσπάθεια να πάει χαμένη».
Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας καθώς όπως είπε, παρά τις δυσκολίες, για πρώτη φορά πνέει άνεμος αλλαγής.
Πρέπει να αφήσουμε πίσω ξεπερασμένες νοοτροπίες και θεσμούς, ωστόσο η προσπάθεια μετάβασης δεν είναι εύκολη, καθώς σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πρέπει να κάνουμε όσα δεν κάναμε τόσο καιρό, πρέπει να πείσουμε για την ειλικρίνεια της προσπάθειάς μας, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και μίλησε για ένα Κράτος ευαίσθητο προς τον πολίτη και τις ανάγκες του.
Στόχος, είπε, είναι να αρθούν οι αδικίες και η επιβάρυνση των ασθενέστερων που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της κρίσης, και μία κοινωνία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνοχή ενότητα και σιγουριά.
Η ανεργία στη χώρα μας πρωτίστως υπάρχει σήμερα ως συνέπεια οικονομίας που αργοπέθαινε εδώ και χρόνια, στόχος είναι να χτυπήσουμε τη ρίζα των προβλημάτων, τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Επισημαίνοντας ότι εδώ και καιρό ήταν σβησμένες οι μηχανές ανάπτυξης, με επιχειρήσεις εσωστρεφείς χωρίς αναπτυξιακές προοπτικές, υπογράμμισε ότι πρώτα πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο και ήδη το κράτος κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.
Δεύτερον, πρόσθεσε, πρέπει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, να ανοίξει η διατραπεζική αγορά. Είμαστε σε καλό δρόμο, εκτίμησε, αυτή τη φορά όμως, θα ληφθεί πρόνοια ώστε το χρήμα να μην πάει στράφι, στις τσέπες ημετέρων.
Με στόχο να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες, απλώνουμε ένα ολοένα και μεγαλύτερο δίχτυ προστασίας, ύψους 2,6 δισ. ευρώ για τη δημιουργία - διατήρηση 670.000 θέσεων εργασίας, με 17 στοχευμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ σε συνεργασία με άλλα υπουργεία.
Αναπτύσσοντας τους άξονες δράσης του εν λόγω σχεδίου, ο πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτο στόχο τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή εξήγησε ότι θα στηριχθούν οικονομικά, επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση, για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες το εργατικό τους δυναμικό και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, μειώνοντας έτσι το λειτουργικό τους κόστος, όπως τόνισε.
Η ένταξη νέων στην αγορά εργασίας και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας είναι ο δεύτερος στόχος που έθεσε ο Πρωθυπουργός. Αυτό επισήμανε, θα γίνει μέσω τοπικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων, ή μέσω προγραμμάτων στήριξης νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.
Ο τρίτος στόχος θα είναι η επανένταξη ανέργων, μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα για ανέργους επιχειρήσεων που προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, αλλά και χορήγηση «επιταγής επανένταξης» ανέργων αντί για το επίδομα εργασίας. «Στόχος να κρατήσουμε τον άνεργο ενεργό και όχι να τον αφοπλίσουμε μέσα από ένα σύστημα, προστασίας μεν, αλλά που δεν δίνει προοπτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Παπανδρέου.
Η ένταξη στην αγορά εργασίας και στήριξη των γυναικών είναι ο τέταρτος στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ ο πέμπτος στόχος είναι η στήριξη ατόμων με αναπηρία και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, άτομα που - όπως τόνισε- «διαθέτουν αστείρευτες δεξιότητες».
Αναφορικά δε με την υποβολή αιτήσεων για τα παραπάνω προγράμματα, ο πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία θα είναι «διαφανής, σαφής, εύκολη και γρήγορη», ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται αρχικά ηλεκτρονικά μέσω των δομών του ΟΑΕΔ και στη συνέχεια μέσω των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς.
Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία δομών σχεδιασμού και αξιολόγησης αυτών των προγραμμάτων, ώστε να «μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αυτά τα χρήματα πιάνουν τόπο».
Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε διεθνή συνεργασία με τον Σουηδό Γιοακίμ Πάλμε, τον ΟΟΣΑ και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για την αξιολόγηση και την καταλληλότητα των συγκεκριμένων προγραμμάτων, ενώ γνωστοποίησε ότι θα γίνει καταγραφή όλων των προνοιακών επιδομάτων, ώστε να γίνει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.
Ζήτησε τέλος τη συνεργασία όλων των φορέων για την υλοποίηση των προγραμμάτων, καθώς και τις παρατήρησεις και προτάσεις τους για τη βελτίωση και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά τους.
Παρουσιάζοντας τα προγράμματα αυτά σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη μεταξύ άλλων ανέφερε πως τα 10 έχουν ξεκινήσει ήδη την υλοποίησή τους ενώ επτά πρόκειται να αρχίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως ανέφερε, στο εξής τα προγράμματα θα παρακολουθούνται συνεχώς από τους κοινωνικούς εταίρους, με την σύμπραξη των οποίων θα γίνει η αποτίμηση της επίδρασης που θα έχουν στην ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, γνωστοποίησε ο διευθυντής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας γνωστοποίησε πως ο οργανισμός έχει την πρόθεση να επεκτείνει κατά δυο μήνες το πρόγραμμα υποστήριξης των νέων ανέργων με την επιδότηση του 84% των εισφορών καθώς και πρόγραμμα επιδότησης των μακροχρόνιων ανέργων με 14 ευρώ την ημέρα.
Τα προγράμματα
Η «ναυαρχίδα των προγραμμάτων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός, είναι το πρόγραμμα της επιχορήγησης 200.000 θέσεων εργασίας, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ως κίνητρο για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα 18 μηνών, εκ των οποίων οι 12 αφορούν σε επιχορήγηση και οι υπόλοιποι έξι σε δέσμευση.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, με την προϋπόθεση, να μην έχουν προχωρήσει κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου πριν από την υποβολή της αίτησης σε μείωση προσωπικού, είτε με τη μορφή της καταγγελίας της σύμβασης, είτε με τη μορφή της εθελουσίας εξόδου και να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες. Οι επιχειρήσεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα με το 50% του προσωπικού που απασχολούσαν μέχρι την υποβολή της αίτησης μέχρι 80 άτομα κατ' ανώτατο όριο, με την υποχρέωση να διατηρήσουν ίσο τουλάχιστον αριθμό μη επιχορηγουμένων εργαζομένων με εκείνον των επιχορηγουμένων
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ, μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ-ΟΑΕΔ, δηλαδή θα διαγραφούν οι ανάλογες οφειλές του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ.
Ενεργοποιούνται επίσης, δυο εθνικά προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής, ένα για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 49 εργαζόμενους, που απευθύνεται σε 18.000 ωφελούμενους με κόστος 80 εκατ. Ευρώ και φορέα υλοποίησης Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε, και ένα για επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζομένους, με 14.000 ωφελούμενους, και κόστος 60 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΕΠΑΝΑΔ και υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ.
Στο ίδιο πλαίσιο, των προγραμμάτων διατήρησης των θέσεων εργασίας, προβλέπεται τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα για 900 ανέργους και 350 εργαζομένους του Νομού Καστοριάς προβλεπόμενης δαπάνης 13.700.000 ευρώ που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο εθνικούς πόρους και τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ. Για το πρόγραμμα αυτό η κ. Κατσέλη, είπε ότι θα αποτελέσει πιλοτικό οδηγό και για άλλα τοπικά προγράμματα που θα αναπτυχθούν μελλοντικά.
Στα προγράμματα ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας προβλέπεται πρόγραμμα εργασίας για νέους έως 24 ετών με Σύμβαση Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας. Πρόκειται για μια εκδοχή του γνωστού "stage" που στην προκειμένη περίπτωση απευθύνεται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα έχει διάρκεια από 6 έως 12 μήνες και η αμοιβή αντιστοιχεί στο 80% του βασικού μισθού. Αν στη συνέχεια η Σύμβαση Απόκτησης Εμπειρίας μετατραπεί σε Εργασίας προβλέπεται επιδότηση του 50% των ασφαλιστικών εισφορών ως τους 24 μήνες. Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας και το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, 54.εκατ. ευρώ, αναλαμβάνει ο ΟΑΕΔ.
Στα προγράμματα της επανένταξης ανέργων η σημαντικότερη καινοτομία, είναι η «επιταγή επανένταξης» στην αγορά εργασίας με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε ενίσχυση της θέσης εργασίας. Αφορά 10.000 ανέργους και η προβλεπόμενη δαπάνη είναι 120.000.000 ευρώ. Χρηματοδοτείται από το ΕΠΑΝΑΔ και τον ΟΑΕΔ.
Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνεται τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα για 900 ανέργους και 350 εργαζομένους του Νομού Καστοριάς προβλεπόμενης δαπάνης 13.700.000 ευρώ που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο εθνικούς πόρους και τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ. Ακόμη δυο Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα το ένα για 680 ανέργους των επιχειρήσεων που έχουν προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις στο Ν. Θεσσαλονίκης κόστους 7.200.000 ευρώ και για 800 πρώην εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις κόστους 26.400.000 ευρώ. Και τα δυο υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ.
Στον κλάδο του τουρισμού πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2010 για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε επιχειρήσεις εποχικής και διαρκούς λειτουργίας.
Ακόμη, πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Η δαπάνη βαρύνει τον ΟΑΕΔ και είναι ύψους 700.000 ευρώ.
Πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διαρκούς λειτουργίας από τον ΟΑΕΔ χρηματοδότηση 18.600.000 ευρώ.
Από τον ΟΑΕΔ υλοποιείται και το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ανέργων γυναικών 22-64 ετών κόστους 96.000.000 ευρώ και το Ειδικό Τετραετές Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών που απευθύνεται σε 40.000 γυναίκες κόστους 501.424.000 ευρώ.
Για τη στήριξη ατόμων με αναπηρία υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ, ειδικό τριετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών με την πρόσληψη 2.300 ανέργων ΑμεΑ κόστους 30.500.000 ευρώ, πρόγραμμα επιχορήγησης Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες , Απεξαρτημένων και Αποφυλακισμένων Ατόμων που απευθύνεται σε 800 ωφελούμενους, κόστους 22.400.000 ευρώ.
ΝΔ: «Ξαναζεσταμένα» και χωρίς αντίκρισμα μέτρα
Κριτική εφΆ όλης της ύλης στις σημερινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της ανεργίας άσκησε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Βρούτσης, κατηγορώντας τον ότι προωθεί τα συγκεκριμένα μέτρα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου και με καθυστέρηση ενός χρόνου.
Ο κ. Βρούτσης χαρακτηρίζει τα εξαγγελλόμενα μέτρα «ξαναζεσταμένα και χρησιμοποιημένα αρκετές φορές στο παρελθόν προσθέτοντας ότι αφορούν προγράμματα του ΟΑΕΔ, που έχουν εξαγγελθεί επανειλημμένα τον τελευταίο χρόνο, χωρίς αντίκρισμα.
«Μοναδική “καινοτομία” είναι η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών», συμπληρώνει, τονίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ένα μέτρο, που η ευρωπαϊκή του εμπειρία είναι αρνητική, αφού όπου εφαρμόστηκε δεν έφερε αποτελέσματα. «Είναι πολύπλοκο, γραφειοκρατικό και η χρηματοδότησή του, μέσω της διευθέτησης του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ - ΟΑΕΔ, εκπέμπει και καλλιεργεί μια νοοτροπία εισφοροαποφυγής για τις επιχειρήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως εξάλλου σημειώνει, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας περνά μέσα από ένα «νέο δυναμικό, αναπτυξιακό προσανατολισμό της οικονομίας μας, μέσα από στοχευμένες, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια αλλά με ισχυρά κίνητρα, δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης».
«Όλα αυτά», καταλήγει, «απουσιάζουν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Γι' αυτό και οι πολίτες απογοητεύονται και δεν προσδοκούν τίποτα, πλέον, από αυτές».
ΚΚΕ: Μεγάλο ψέμα τα περί στήριξης ανέργων
Εντονη κριτική στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού άσκησε και το Κομμουνιστικό Κόμμα. «Είναι μεγάλο ψέμα ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους ανέργους. Δίνει ζεστό χρήμα στη μεγάλη εργοδοσία. Είναι μεγάλη απάτη ότι με το δήθεν νέο μοντέλο οικονομίας θα βρουν δουλειά οι εργαζόμενοι και θα πάψουν οι επιχειρηματίες να είναι κρατικοδίαιτοι», ανεφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το ΚΚΕ.
Εκτιμά δε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής, καθώς «οι πλούσιοι θα γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι», και καλεί το λαό να δώσει απάντηση «με την οργάνωση του αγώνα και την ψήφο του».
ΣΥΝ: «Κροκοδείλια δάκρυα» για τους άνεργους
Για υποκριτικό ενδιαφέρον εκ μέρους του Πρωθυπουργού για την ανεργία, έκανε λόγο ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου.
«Ο πρωθυπουργός, αντί να δώσει δουλειές και στήριξη στους ανέργους που παράγει σωρηδόν η πολιτική του, πρόσφερε σήμερα νέα προκλητικά δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατούλης κατηγορώντας τον κ. Παπανδρέου για «κροκοδείλια δάκρυά».
«Τα προγράμματα που εξάγγειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας, απλά ανακυκλώνουν προσωρινά τους ανέργους μεταξύ τους και εξασφαλίζουν φτηνή και εργατική δύναμη στο κεφάλαιο», επισημαίνει.
«Η κυβέρνηση», καταλήγει, «θα πρέπει να σταματήσει να πουλάει στους ανέργους φύκια ως μεταξωτές κορδέλες και να κάνει τον τροχονόμο στις απολύσεις».