ΣΕΒ: Μοναδική ουσιαστική λύση η ανάπτυξη

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010 16:32
UPD:17:46

Στην τοποθέτησή του κατά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε πως το μόνο ουσιαστικό αντίδοτο στην ανεργία, στην ύφεση και την κοινωνική καθίζηση, είναι η ανάπτυξη.

Εκτεταμένο και πολύπλευρο χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ το νέο πρόγραμμα δράσεων για την ανεργία που παρουσίασε σήμερα ο Πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι αναμφίβολα συνιστά μία γραμμή άμυνας στο πρόβλημα της ανεργίας, ωστόσο όπως επεσήμανε, μοναδική ουσιαστική λύση είναι η ανάπτυξη.

«Δυστυχώς», τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, «λύσεις … fast track στο κύμα των λουκέτων και της ανεργίας δεν υπάρχουν. Η μοναδική ουσιαστική λύση είναι η ανάπτυξη. Και ανάπτυξη μπορεί σήμερα να υπάρξει μόνο με δραστική περικοπή της κρατικής σπατάλης και της κρατικής παρέμβασης, με τη μείωση των φόρων και την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τη διαμόρφωση ενός fast track περιβάλλοντος για την καινοτόμο ελληνική επιχειρηματικότητα. Αυτές τις προϋποθέσεις ανάπτυξης πρέπει να απαιτήσουμε ως κοινωνία και να υλοποιήσει η Πολιτεία.»

Δ. Δασκαλόπουλος (πρόεδρος ΣΕΒ): Μόνη λύση η ανάπτυξη

Δ. Δασκαλόπουλος: Μόνη λύση η ανάπτυξη.

Στην τοποθέτησή του κατά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε πως το μόνο ουσιαστικό αντίδοτο στην ανεργία, στην ύφεση και την κοινωνική καθίζηση, είναι η ανάπτυξη. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, σημείωσε και ζήτησε επιθετικές πολιτικές που να δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης, κάτι που όπως είπε, σημαίνει:

• Μείωση της φορολογίας που στραγγαλίζει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με ταυτόχρονη εντατικοποίηση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

• Δραστική περικοπή της κρατικής σπατάλης και της κρατικής παρέμβασης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αύξησης των δημόσιων επενδύσεων.

• Διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος fast track για την καινοτόμο ελληνική επιχειρηματικότητα –και όχι μόνο για τους ξένους μεγαλοεπενδυτές– ώστε να κατεδαφιστεί ένα παγιωμένο στη χώρα μας αντιεπιχειρηματικό καθεστώς, το οποίο χαρακτήρισε επιχειρηματικό Μεσαίωνα.

Αφού σημείωσε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2009 ο ΣΕΒ είχε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για το διογκούμενο πρόβλημα της ανεργίας, στα οποία όμως, η τότε κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν ανταποκρίθηκαν, και υπενθυμίζοντας ότι η ΓΣΕΕ είχε απορρίψει την πρόταση του Συνδέσμου για ένα ευρύτερο κοινωνικό συμβόλαιο με στόχο την προστασία των δυνάμεων εργασίας και των θέσεων απασχόλησης, ο κ. Δασκαλόπουλος εξέφρασε την ελπίδα οι νέες δράσεις «να μην αποδειχθούν σάκοι με άμμο μπροστά στην ανεργιακή πλημμυρίδα». Γιατί, όπως εξήγησε, πολλλά προγράμματα στο παρελθόν υστέρησαν στη διαδικασία υλοποίησης τους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε τη συνεισφορά όλων «με επιμέλεια και συνέπεια ώστε να εξασφαλίσουμε σωστή και αποτελεσματική διαχείριση», η οποία όπως τόνισε, πρέπει να ξεκινήσει με μια απολογιστική αξιολόγηση των πάσης φύσεως επιδομάτων και ενισχύσεων που παρέχει ο ΟΑΕΔ.

«Τα όποια αμυντικά μέτρα κατά της ανεργίας, όσο ορθά κι αν είναι, όσο γενναιόδωρα κι αν μπορούν να γίνουν, κινδυνεύουν να αποδειχθούν μικρής εμβέλειας και περιορισμένης αποτελεσματικότητας μπροστά στο μέγεθος της κρίσης. Το μόνο ουσιαστικό αντίδοτο στην ανεργία είναι η ανάπτυξη» και η νέα μορφή ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα, μπορεί να προέλθει από την ιδιωτική οικονομία, κατέληξε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα