Ανέκαμψε το πετρέλαιο

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010 05:48

Ανοδικά κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη μετά τις εκθέσεις που έδειξαν μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ και αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον Σεπτέμβριο στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο.

Τα συμβόλαια ανέκτησαν μέρος των απωλειών του 2,4% που σημείωσαν χθες μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας ότι οι αιτήσεις για ένταξη στο ταμείο ανεργίας μειώθηκαν κατά 23.000 φθάνοντας στις 452.000 την εβδομάδα που έληξε στις 15 Οκτωβρίου. Η κινεζική παραγωγή αργού αυξήθηκε 9% τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε στις 21 Οκτωβρίου η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου σημείωσαν άνοδο έως 50 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 81,06 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της νέας Υόρκης και διαπραγματεύθηκαν στα 81 δολ. στις 9:12 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 1,98 δολ. φθάνοντας στα 80,56 δολ. το βαρέλι. Αυτήν την εβδομάδα το πετρέλαιο υποχώρησε 1,2%.

Επίσης το πετρέλαιο ανέκαμψε μετά την άνοδο του δείκτη προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας για τρίτο μήνα τον Σεπτέμβριο. Ο Conference Board’s index αναρριχήθηκε 0,3%.

Στην Ευρώπη ο δείκτης Markit Economics ισχυροποιήθηκε στο 54,1 τον Οκτώβριο από 53,7 τον προηγούμενο μήνα.

Η σύσκεψη της G-20 στη Νότια Κορέα έως τις 23 Οκτωβρίου εν μέσω ανησυχιών ότι οι χώρες επιδιώκουν χαμηλότερες ισοτιμίες.

Το δολάριο ισχυροποιήθηκε στο 1,3913 ανά ευρώ, μετά την άνοδό του κατά 0,3% χθες στο 1,3920. Το ισχυρό δολάριο περιορίζει την ανάγκη των επενδυτών για εμπορεύματα φυσικής παραγωγής ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

Τα συμβόλαια του πετρελαίου υποχώρησαν χθες μετά τα στοιχεία από την China Mainland Marketing Research Co. που έδειξαν ότι η επεξεργασία πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκε το ελάχιστον σε 18 μήνες καθώς τα μέτρα περιορισμού της οικονομίας μείωσαν την κατανάλωση του καυσίμου, και καθώς το δολάριο ανέκαμψε έναντι του ευρώ.

Ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει τις εξαγωγές τους κατά 1,2% τις τέσσερις εβδομάδες που λήγουν στις 6 Νοεμβρίου σύμφωνα με την Oil Movements, που παρακολουθεί τα σχετικά γραφικά στοιχεία. Ο Οργανισμός θα εξάγει 23,33 εκατ. βαρέλι ημερησίως την παραπάνω περίοδο, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας συμβούλων που εδρεύει στο Χάλιφαξ της Αγγλίας.

Παραδοσιακά η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αυξάνεται το τέταρτο τρίμηνο καθώς ο χειμώνας στο Βόρειο Ημισφαίριο εντείνει τη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης.

Το μπρεντ για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 43 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 82,26 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες το μπρεντ υποχώρησε 1,77%, φθάνοντας στα 81,83 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα