Κέρδη καταγράφει ο χρυσός

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010 06:31

Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός κάνοντας ράλι από τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Ιούλιο, καθώς η υποχώρηση του δολαρίου αύξησε τη ζήτηση των επενδυτών για το πολύτιμο μέταλλο ως εναλλακτική επένδυση. Ανοδικά κινήθηκαν ασήμι και πλατίνα.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο 0,7% φθάνοντας στα 1.337,45 δολ. η ουγγιά στις 10:34 π.μ. στη Σεούλ. Το μέταλλο υποχώρησε 2,9% την εβδομάδα που πέρασε σημειώνοντας τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιουλίου. Τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου αναρριχήθηκαν 0,9% φθάνοντας στα 1.337,50 δολ. η ουγγιά στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex).

Στο μεταξύ οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G20 ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους στις 23 Οκτωβρίου στη Νότια Κορέα, συμφώνησαν να περιορίσουν τις ανισορροπίες των εξωτερικών ισοζυγίων και να απόσχουν από επεμβάσεις για την υποτίμηση των νομισμάτων τους. Οι χώρες μέλη του G20 θα λάβουν μέτρα για τον περιορισμό των ανισορροπιών και τη διατήρηση των ισοζυγίων τους σε ανεκτά επίπεδα, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες απηύθυναν έκκληση για ένα συστήματα ισοτιμιών -οι οποίες θα καθορίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τους νόμους της αγοράς- και για αντίσταση σε όλες τις μορφές προστατευτισμού.

Ο αμερικανικός Dollar Index, ο δείκτης της αξίας του δολαρίου έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ και του γιέν, διαμορφώθηκε 0,5% χαμηλότερα, στα 77,077.

Πριν από την περασμένη εβδομάδα, οι ράβδοι χρυσού έκαναν ράλι για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve ενδέχεται να χαλαρώσει και άλλο τη νομισματική της πολιτική, βλάπτοντας το δολάριο. Συνήθως οι ράβδοι χρυσού ακολουθούν αντίθετη πορεία από το δολάριο.

Ο χρυσός, που φέτος έχει σημειώσει άνοδο 22%, οδεύει να σημειώσει δέκατη ετήσια άνοδο, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα τουλάχιστον από το 1920, καθώς οι κεντρικές τράπεζες διατήρησαν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα και οι κυβερνήσεις δαπάνησαν τρισεκατομμύρια δολάρια για να τονώσουν την ανάπτυξη. Ο χρυσός είχε καλύτερες επιδόσεις από τις μετοχές διεθνώς, τα ομόλογα και τα περισσότερα βιομηχανικά μέταλλα ωθώντας τις επενδύσεις με εξασφάλιση χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ.

Το ασήμι για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο 0,8% φθάνοντας στα 23,4913 δολ. η ουγγιά μετά την υποχώρησή του κατά 4,3% την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνοντας τις πρώτες εβδομαδιαίες απώλειες σε εννέα εβδομάδα. Στις 14 Οκτωβρίου το λευκό μέταλλο άγγιξε τα 24,92 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα σε 30 χρόνια.

Ανοδο 0,2% σημείωσε η πλατίνα φθάνοντας στα 1.682,50 δολ. η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο ισχυροποιήθηκε 0,6% φθάνοντας στα 595,13 δολ. η ουγγιά. Στα υψηλότερα επίπεδα εννέα μηνών των 605,13 δολ. η ουγγιά αναρριχήθηκε στις 14 Οκτωβρίου το παλλάδιο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα