Νέα υποχώρηση του δολαρίου

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010 06:08

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ μετά τη δέσμευση των μελών του G20 να περιορίσουν τις ανισορροπίες των εξωτερικών ισοζυγίων και να απόσχουν από επεμβάσεις για την υποτίμηση των νομισμάτων τους.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve θα σηματοδοτήσει νέο κύκλο αγοράς ομολόγων την επόμενη εβδομάδα, υποτιμώντας το νόμισμα. Το δολάριο της Αυστραλίας ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μετά την έκθεση που έδειξε αύξηση των τιμών καταναλωτή με ταχύτερο των προβλέψεων ρυθμό. Ανοδικά κινήθηκαν τα ασιατικά νομίσματα έναντι του δολαρίου εν μέσω προσδοκιών ότι οι χώρες δεν θα παρέμβουν στις αγορές συναλλάγματος.

Το δολάριο υποχώρησε στο 1,4033 ανά ευρώ στις 11:32 π.μ. στο Τόκιο από 1,3954 που ήταν την εβδομάδα που πέρασε. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 0,14% φθάνοντας στα 81,07 γιέν, μετά την υποχώρησή του στα 80,85 στις 20 Οκτωβρίου, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1995. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 113,77 γιέν από 113,53, και ισχυροποιήθηκε 0,2% φθάνοντας στο 1,3660 ελβετικά φράγκα.

Σε συμφωνία να περιορίσουν τις ανισορροπίες των εξωτερικών ισοζυγίων και να απόσχουν από επεμβάσεις για την υποτίμηση των νομισμάτων τους, κατέληξαν μετά από διήμερες συνομιλίες στη Ν. Κορέα οι υπουργοί Οικονομικών του G20.

Οι χώρες μέλη του G20 θα λάβουν μέτρα για τον περιορισμό των ανισορροπιών και τη διατήρηση των ισοζυγίων τους σε ανεκτά επίπεδα, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες απηύθυναν έκκληση για ένα συστήματα ισοτιμιών -οι οποίες θα καθορίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τους νόμους της αγοράς- και για αντίσταση σε όλες τις μορφές προστατευτισμού.

Η Fed ενδέχεται να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 2 τρισ. δολ. για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ, ξεκινώντας ένα πρόγραμμα αγοράς έξι μηνών ύψους περίπου 500 δισ. δολ., το οποίο θα αποφασιστεί κατά τη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο, σύμφωνα με σημείωμα της Goldman Sachs Group Inc. στους πελάτες της.

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας καθώς η έκθεση για τις τιμές παραγωγού ώθησαν τους διαπραγματευτές να αυξήσουν τα στοιχήματά τους ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια.

Το νόμισμα της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 1% φθάνοντας στα 99,25 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ. Στις 15 Οκτωβρίου ισχυροποιήθηκε στο 1,0004 ανά δολάριο ΗΠΑ, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 1983, χρονιά έναρξης της ελεύθερης διαπραγμάτευσής του. Εναντι του γιέν το δολάριο Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,6% φθάνοντας στα 80,47 γιέν.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Αυστραλία σημείωσε άνοδο 1,3% το τρίτο τρίμηνο έναντι του δευτέρου, όταν είχε αναρριχηθεί 0,3%, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Σύδνεϋ.

Ανοδικά κινήθηκε το ουόν της Νότιας Κορέας για δεύτερη ημέρα εν μέσω εικασιών ότι οι ασιατικές χώρες θα εγκρίνουν τη δέσμευση του G20 και δεν θα παρέμβουν στα νομίσματά τους ώστε να αυξήσουν τις εξαγωγές.

Το ουόν ισχυροποιήθηκε 0,7% φθάνοντας στα 1.115,85 ανά δολάριο, το δολάριο της Ταϊβάν σημείωσε άνοδο 0,7% φθάνοντας στα 30,705 ανά δολάριο ΗΠΑ, και το δολάριο της Σιγκαπούρης σημείωσε άνοδο 0,6% φθάνοντας στο 1,2944 ανά δολάριο ΗΠΑ.

Τα ασιατικά νομίσματα θα ανατιμηθούν κατά πάσα πιθανότητα έναντι του αμερικανικού δολαρίου σύμφωνα με την Faros Trading LLC.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα