Βελτιώθηκε η μεταποίηση στην ευρωζώνη

Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010 11:37
UPD:11:54

Με υψηλότερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν επιταχύνθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα του Markit.

O σχετικός δείκτης ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στις 54,6 μονάδες, έχοντας αναθεωρηθεί προς τα πάνω σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση (54,1 μονάδες). Το Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στις 53,7 μονάδες.

Αν και παραμένει πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ο δείκτης έχει σημειώσει σημαντική πτώση από το υψηλό των 57,6 μονάδων στο οποίο ανήλθε τον Απρίλιο.

Η αισιοδοξία όμως που προκαλούν τα τελευταία στοιχεία δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ, καθώς οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι έρευνες που θα δημοσιευθούν την Πέμπτη θα επιβεβαιώσουν ότι ο μεγαλύτερος κλάδος υπηρεσιών στην ευρωζώνη επιβραδύνεται.

«Οποιαδήποτε βελτίωση του δείκτη ΡΜΙ για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες επιβεβαιώνει ότι η μεταποίηση παραμένει σημαντική κινητήριος δύναμη για την ανάκαμψη της ευρωζώνης», τονίζει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος του Markit.

«Ωστόσο, είναι σαφές ότι η ανάκαμψη έχει ανακόψει ταχύτητα. Ο ρυθμός επέκτασης έχει περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με τα διψήφια σχεδόν μεγέθη που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα