Συσκέψεις για «ψαλίδι» στους προϋπολογισμούς των υπουργείων

Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010 11:38
UPD:11:42

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει έως αργά το βράδυ διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Θαλασσίων Υποθέσεων, Υποδομών, Εθνικής ¶μυνας και Εξωτερικών.

A- A A+

Στην «προκρούστια κλίνη» των όρων του μνημονίου για σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και το 2011 τίθενται από σήμερα σε συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών οι προϋπολογισμοί των υπουργείων για το επόμενο έτος.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει έως αργά το βράδυ διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Θαλασσίων Υποθέσεων, Υποδομών, Εθνικής ¶μυνας και Εξωτερικών. Παρόμοιες επαφές των στελεχών της κυβέρνησης με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα υπάρξουν και τις επόμενες ημέρες.

Παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι οι προϋπολογισμοί των υπουργείων πρέπει να προσαρμοσθούν στις κατευθύνσεις, που έχει δώσει ο πρωθυπουργός, για συγκράτηση δαπανών.

Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού κατατίθεται στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου, ενώ τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 15 Νοεμβρίου φθάνει εκ νέου στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα αναλάβουν να συντάξουν το πόρισμα για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να εκταμιευθεί η νέα δόση του δανείου, ύψους 9 δις. ευρώ, στο τέλος Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή και της ανακοίνωσης, εντός του Νοεμβρίου, από τη Eurostat, του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2009.

Σε ομιλία του πρόσφατα στην Κύπρο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε αναφέρει ότι ενδέχεται για το 2009 το έλλειμμα να υπερβεί το 15% του ΑΕΠ -από 13,8% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού- ενώ επισήμανε ακόμα ότι η ύφεση το επόμενο έτος μπορεί να αγγίξει το 3%, έναντι 2,6%, της πρόβλεψης του προσχεδίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς