Στα υψηλότερα έξι μηνών το αργό

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 05:52

Στα υψηλότερα επίπεδα έξι μηνών αναρριχήθηκε το πετρέλαιο μετά την κλαδική έκθεση που έδειξε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν και εν μέσω προσδοκιών ότι το δολάριο θα κινηθεί πτωτικά μετά τα μέτρα στήριξης της Federal Reserve.

Σήμερα η Fed ενδέχεται να ανακοινώσει σχέδιο για την αγορά ομολόγων μακροπρόθεσμης διάρκειας ύψους τουλάχιστον 500 δισ. δολ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών. Αυτή η πολιτική ενδέχεται να ωθήσει χαμηλότερα το δολάριο και να ωθήσει υψηλότερα το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αγορά εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν 4,1 εκατ. βαρέλια, τα μέγιστα από τον Ιούλιο, την εβδομάδα που έληξε στις 29 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε χθες το American Petroleum Institute (API).

To αργό πετρέλαιο για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο για τρίτη ημέρα, έως και 60 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 84,50 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex), τα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Μαΐου. Στις 10:35 π.μ. στη Σιγκαπούρη το αργό διαπραγματεύθηκε στα 84,32 δολ. το βαρέλι. Το πετρέλαιο έκλεισε χθες στα 83,90 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα από τις 3 Μαΐου. Πέρυσι, σημείωσε άνοδο 6,1%.

Το αμερικανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 9,1% έναντι του ευρώ από τις 27 Αυγούστου, όταν ο πρόεδρος της Fed, Ben S. Bernanke είπε σε ομιλία του ότι η κεντρική τράπεζα «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι η αγορά ομολόγων θα οδηγήσει στην υποτίμηση του δολαρίου.

Το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά καθώς το δολάριο υποχώρησε αυξάνοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εναλλακτική επένδυση. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε έναντι των περισσότερων κύριων νομισμάτων χθες, υποχωρώντας 1% έναντι στου ευρώ στη Νέα Υόρκη στο 1,4034, από 1,3893. Στις 10:06 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,4012 ανά ευρώ.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 47 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας σήμερα στα 85,88 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Τα συμβόλαιά του σημείωσαν χθες άνοδο 79 σεντς, ποσοστό 0,9% φθάνοντας στα 85,41 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Μαΐου.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν 1,1% την περασμένη εβδομάδα φθάνοντας στα 367,6 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με το API. Τα αποθέματα της βενζίνης μειώθηκαν 3,2 εκτα. Βαρέλια στα 219,7 εκατ. και τα αποθέματα των διϋλισμένων καυσίμων (κατηγορία που περιλαμβάνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ) μειώθηκαν 4,7 εκατ. φθάνοντας στα 161,4 εκατ. βαρέλι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα