Υποχωρεί το γιέν

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 06:16

Πτωτικά από τα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι του δολαρίου κινήθηκε το γιέν εν μέσω ενδείξεων ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αποκτά δυναμική ωθώντας υψηλότερα τις περιφερειακές μετοχές, και μειώνοντας τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα ως καταφύγιο.

Το γιέν υποχώρησε για τρίτη ημέρα έναντι του νοτιοκορεατικού νομίσματος ουόν, μετά τα στοιχεία στην Αυστραλία που έδειξαν ανάπτυξη του κλάδου υπηρεσιών για πρώτη φορά σε έξι μήνες και πριν από την αμερικανική έκθεση που ενδέχεται να δείξει ότι οι μη βιομηχανικές εταιρείες αναπτύχθηκαν με ταχύτερο ρυθμό. Το δολάριο σημείωσε άνοδο έναντι των 12 από τα 16 κυριότερα νομίσματα μετά την πρόβλεψη των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων για την απόκτηση της πλειοψηφίας των εδρών από τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι θα εφαρμόσουν πολιτικές υπέρ των εταιρειών.

Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 80,66 ανά δολάριο στις 11:57 π.μ. στο Τόκιο από 80,63 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, μετά την αναρρίχησή του στα 80,22 την 1η Νοεμβρίου, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1995. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 113,04 ανά ευρώ από 113,15 χθες, όταν υποχώρησε στα 113,48, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 25 Οκτωβρίου.

Το αμερικανικό νόμισμα ανατιμήθηκε στο 1,4015 ανά ευρώ από 1,4034 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όπου άγγιξε το 1,4058, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 25 Οκτωβρίου. Το γιέν υποτιμήθηκε στα 13,768 ανά νοτιοκορεατικό ουόν από 13,813 χθες. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνίας λόγω εθνικής εορτής.

Ο MSCI Asia Pacific Index των μετοχών της ασιατικής περιφέρειας σημείωσε άνοδο 0,6% μετά την ισχυροποίηση του Standard & Poor’s 500 Index κατά 0,8% στη Νέα Υόρκη.

Τα επιτόκια στη Νότια Κορέα βρίσκονται στο 2,25% και στην Αυστραλία στο 4,75%, ενώ στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία φθάνουν έως το μηδέν καθιστώντας τα νομίσματα των δύο πρώτων χωρών με τις υψηλότερες αποδόσεις πιο ελκυστικά.

Το δολάριο της Αυστραλίας αγοράστηκε στα 99,77 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 99,95 σεντς που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όταν άγγιξε το 1,0024 δολ. ΗΠΑ.

Το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά έναντι του ευρώ εν μέσω προβλέψεων ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ και θα αυξήσουν κατά δύο τουλάχιστον τις έδρες τους στη Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές στη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των CNN, CBS και MSNBC.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την δυσαρέσκεια των Αμερικανών για τον χαμηλό ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης και με την ανεργία στο 9,6%, οι Ρεπουμπλικάνοι εκτιμάται ότι θα αποσπάσουν με ευκολία τις 39 έδρες που χρειάζονται για να αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τις 435 έδρες.

Η άνοδος του δολαρίου ενδέχεται να περιοριστεί εν μέσω προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα αγοράσει περισσότερο κρατικό χρέος για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα πιθανόν να ανακοινώσει στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της που άρχισε χθες πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μακροπρόθεσμης διάρκειας ύψους τουλάχιστον 500 δισ. δολ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Ο Dollar Index, που δείχνει την αξία των αμερικανικού δολαρίου έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων συμπεριλαμβανομένου του ευρώ, διαμορφώθηκε στο 76,780 από 76,686 χθες, μετά την χθεσινή του υποχώρηση στο 76,636, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Οκτωβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα