Κάτω από τα 87 δολ. το αργό

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010 06:15

Κάτω από τα 87 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το πετρέλαιο μετά την υποχώρησή του από τα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών καθώς έκθεση έδειξε ότι η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, περιορίζοντας τη ζήτηση για πρώτες ύλες.

Χθες τα συμβόλαια του πετρελαίου υποχώρησαν για πρώτη φορά σε επτά ημέρες μετά την υποτίμηση του ευρώ εν μέσω εικασιών ότι κάποιες από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη θα δυσκολευτούν να πληρώσουν το χρέος τους. Οι οδηγοί στις ΗΠΑ αγόρασε κατά μέσον όρο 8,99 εκατ. βαρέλια βενζίνης ημερησίως την εβδομάδα που έληξε στις 5 Νοεμβρίου, τρίτη εβδομάδα απωλειών, σύμφωνα με την έκθεση «SpendingPulse» της MasterCard Inc.

Το αργό για παράδοση Δεκεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 86,81 δολ. το βαρέλι, 9 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 9:47 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Νωρίτερα, σημείωσε απώλειες 34 σεντς κλείνοντας στα 86,72 δολ. το βαρέλι. Φέτος οι τιμές έχουν σημειώσει άνοδο 9,2%.

Στις 8 Νοεμβρίου το πετρέλαιο έκλεισε στα 87,06 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Οκτωβρίου του 2008, μετά από εξαήμερο ράλι, αντίστοιχο από τον Απρίλιο.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,390 ανά ευρώ μετά τη χθεσινή του άνοδο κατά 1,1%, την τρίτη ημέρα ανόδου.

Σύμφωνα με το American Petroleum Institute (API) τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν 4,7 εκτα. βαρέλι την εβδομάδα που πέρασε, τα μέγιστα από τον Σεπτέμβριου του 2008. Σημερινή έκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ ενδέχεται να δείξει ότι οι προμήθειες στη χώρα αυξήθηκαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια.

Τα διϋλισμένα αποθέματα, κατηγορία που περιλαμβάνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ, μειώθηκαν κατά 3,99 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με το ΑΡΙ.

Χθες η International Energy Agency (ΙΕΑ) στο Παρίσι, προέβλεψε ότι η Κίνα θα ηγηθεί της ανόδου της παγκόσμιας ζήτησης ενεργείας τα επόμενα 25 χρόνια, καθώς ο περιορισμός των προμηθειών αυξάνει το μερίδιο του ΟΠΕΚ και η αύξηση χρήσης του άνθρακα υπονομεύει τις προσπάθειες περιορισμού υπερθέρμανης του πλανήτη.

Το μπρεντ για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 40 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 88,37 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες, το μπρεντ υποχώρησε 49 σεντς φθάνοντας στα 87,97 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα