Ανέκαμψε το αργό

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010 06:06

Ανοδικά για πρώτη φορά σε τρεις η μέρες κινήθηκε το πετρέλαιο μετά την ταχύτερη των προβλέψεων οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας, που τροφοδότησε τις εικασίες ότι η ζήτηση του καυσίμου στην Ασία θα αυξηθεί.

Τα συμβόλαια αντέστρεψαν μέρος των απωλειών του 2,3% την εβδομάδα που πέρασε μετά την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας κατά 3,9% το τρίτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας στο Τόκιο.

Το αργό για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 56 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 85,44 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex), και διαπραγματεύθηκαν στα 85,30 δολ. στις 11:06 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Στις 12 Νοεμβρίου το αργό υποχώρησε 2,93 δολ. φθάνοτας στα 84,88 δολ. το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 3 Νοεμβρίου. Φέτος οι τιμές του έχουν σημειώσει άνοδο 7,6%.

Η επεξεργασία πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο μήνα μετά την αύξηση της παραγωγής από τα διϋλιστήρια για να περιορίσουν το εσωτερικό έλλειμμα καυσίμων. Τα εργοστάσια διΰλισαν 37 εκατ. μετρικούς τόνους, ή περίπου 8,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο, 12% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος, όπως ανακοίνωσε στις 11 Νοεμβρίου η China Mainland Marketing Research Co.

Επίσης το αργό κινήθηκε ανοδικά καθώς το δολάριο υποχώρησε για δεύτερη ημέρα. Ο Dollar Index – ο δείκτης του δολαρίου έναντι των έξι κύριων νομισμάτων – υποχώρησε 0,2%. Η υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος αυξάνει την ελκυστικότητα των πρώτων υλών ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 87,3 εκατ. βαρέλια φέτος, σύμφωνα με έκθεση της International Energy Agency την εβδομάδα που πέρασε. Η εκτίμηση είναι 200.0-00 βαρέλια υψηλότερη από την πρόβλεψη τον Οκτώβριο. Η κινεζική κατανάλωση θα αναρριχηθεί 800.000 βαρέλια ημερησίως στα 9,2 εκατ. το 2010, σύμφωνα με την έκθεση της ΙΕΑ.

Το μπρεντ για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 32 σεντς, ποσοστό 0,4%, για να διαπραγματευθεί στα 86,66 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Τα συμβόλαια λήγουν σήμερα. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Ιανουαρίου σημείωσαν επίσης άνοδο 0,3% φθάνοντας στα 86,81 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα