Υποχωρεί το γιέν

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010 06:31

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το γιέν έναντι του ευρώ καθώς εκθέσεις έδειξαν απροσδόκητη αύξηση των λιανικών πωλήσεων στη Νέα Ζηλανδία και επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ιαπωνία ενθαρρύνοντας τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έναντι των 14 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου καθώς τα οικονομικά στοιχεία αύξησαν την αισιοδοξία ότι η ανάκαμψη της ασιατικής περιφέρειας αποκτά δυναμική. Το δολάριο της Αυστραλίας ισχυροποιήθηκε για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες αφού οι διαπραγματευτές στοιχημάτισαν ότι η υποχώρηση της εβδομάδας που πέρασε ήταν υπερβολική. Το δολάριο της Ταϊβάν σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε μια δεκαετία εν μέσω εικασιών ότι οι ξένοι επενδυτές θα διοχετεύσουν περισσότερα κεφάλαια σε περιουσιακά στοιχεία της νήσου.

Το γιέν υποχώρησε στα 113,32 ανά ευρώ στις 11:44 π.μ. στο Τόκιο από 113,02 που ήταν στις 12 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη, όπου αναρριχήθηκε στα 111,05, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 16 Σεπτεμβρίου. Το γιέν υποχώρησε 0,4% φθάνοντας στα 81,55 ανά δολάριο Αυστραλίας, και διαπραγματεύθηκε στα 82,58 ανά δολάριο ΗΠΑ από 82,53. Το ευρώ αναρριχήθηκε στο 1,3722 ανά δολάριο από 1,3691.

Οι λιανικές πωλήσεις της Νέας Ζηλανδίας – προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό – σημείωσαν άνοδο 0,7% το τρίτο τρίμηνο από το δεύτερο, όταν σημείωσαν άνοδο 1,5%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε ετησίως στο 3,9% το τρίτο τρίμηνο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, περισσότερο των προβλέψεων των αναλυτών για αύξηση 2,5%.

Το δολάριο της Αυστραλίας ισχυροποιήθηκε καθώς οι μετοχές της χώρας κινήθηκαν ανοδικά και διαπραγματευτές είκασαν ότι οι απώλειες της περασμένης εβδομάδας στα χαμηλότερα επίπεδα 14 ημερών ήταν υπερβολικές.

Στην Αυστραλία τα επιτόκια βρίσκονται στο 4,75% και στη Νέα Ζηλανδία στο 3%, έναντι των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας που βρίσκονται κοντά στο μηδέν, προσελκύοντας επενδυτές στις χώρες του Νοτίου Ειρηνικού για περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.

Το δολάριο της Αυστραλίας ισχυροποιήθηκε 0,3% φθάνοντας στα 98,78 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, μετά την υποχώρησή του στα 98,25 σεντς στις 12 Νοεμβρίου, τα ελάχιστα από την 1η Νοεμβρίου.

Το δολάριο της Ταϊβάν πλησίασε τα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών μετά τις περισσότερες αγορές μετοχών της χώρας από ξένους επενδυτές τις δύο τελευταίες εβδομάδες, από τις αντίστοιχες πωλήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών τα κυβερνητικά στοιχεία της χώρας που θα ανακοινωθούν στις 18 Νοεμβρίου αναμένεται να δείξουν αύξηση 8,4% της οικονομίας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο.

Το δολάριο της Ταϊβάν σημείωσε άνοδο 1,7% φθάνοντας στα 30,246 δολ. Ταϊβάν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Στις 12 Νοεμβρίου το νόμισμα της νήσου ισχυροποιήθηκε στα 30,015, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2008.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα