Γ. Παπανδρέου: Θετική η Γαλλία στην επιμήκυνση αποπληρωμής

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010 19:08
UPD:21:57

Την εκτίμηση ότι τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat για το 2009 μπορούν να επηρεάσουν θετικά το θέμα της αποπληρωμής, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο των συναντήσεών που είχε στο Παρίσι και σε συνομιλία του με τους Έλληνες δημοσιογράφους.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τα στοιχεία 2009, αφορούν μια κατάσταση που άφησε πίσω της η ΝΔ και υποστήριξε ότι το φετινό έλλειμμα θα μειωθεί κατά 6%. Η συζήτηση για την αποπληρωμή, θα μπορούσε να γίνει σύντομα, κατά την άποψη του πρωθυπουργού, με την ευκαιρία της συζήτησης για τη θεσμοθέτηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης. Το ενδεχόμενο ένταξης και της Ιρλανδίας στο μηχανισμό θα μπορούσε να δώσει μια νέα διάσταση που για την ώρα δεν ξέρουμε εάν θα επηρεάσει ή όχι την Ελλάδα, σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είναι θετικός στο θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων της τρόικας, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο κ. Παπανδρέου είχε υποστηρίξει ότι το ζήτημα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου του μηχανισμού στήριξης έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι. «Το ότι σήμερα μπορούμε να μιλάμε για επαναδιαπραγμάτευση, είναι επειδή δείξαμε την αξιοπιστία μας». Στο πλαίσιο αυτό, είχε πει, «έχει τεθεί στο τραπέζι και το ζήτημα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου του μηχανισμού στήριξης».

Αναφορικά με τα ευρω-ομόλογα, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Γαλλία συμφωνεί, διαφωνεί όμως η Γερμανία και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Παρίσι δεν επιμένει ιδιαίτερα.

Όσον αφορά στην θέση που υποστηρίζει για τη θεσμοθέτηση φορολογίας στις διεθνείς χρηματιστηριακές συναλλαγές, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος συμφωνεί με το μέτρο. «Μέσω μιας τέτοιας φορολογίας της τάξεως του 0,05% θα εξοικονομήσουμε παγκοσμίως γύρω στα 400 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 δισ. στην Ευρώπη» υποστήριξε.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε και μια σύντομη αναφορά στα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, λέγοντας πως άνθρωποι σαν τον Γ. Καμίνη και τον Γ. Μπουτάρη, είναι κοινωνικές δυνάμεις έξω από τα κομματικά τείχη, προοδευτικές δυνάμεις ικανές να προσελκύσουν τους νέους και άλλες κοινωνικές ομάδες που έχουν περιθωριοποιηθεί. Υποστηρίζονται, είπε, από ένα κοινωνικό μείγμα και είναι ικανοί να εκφράσουν μια άλλη Ελλάδα.

Ερωτηθείς μάλιστα εάν μια τέτοια κοινωνική συμμαχία θα μπορούσε να μεταφρασθεί και σε κυβερνητικό επίπεδο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Εγώ είμαι πάντα θετικός σε αυτά».

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς να συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών εν μέσω των δύσκολων καιρών της παγκοσμιοποίησης, μέσα από μια «παγκοσμιοποιημένη ενωτική δράση και συνεργασία».

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην «Ομάδα των 20» και στις αποφάσεις που θα πρέπει να παρθούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Οι λύσεις για τις παγκόσμιες ισορροπίες» ανέφερε «θα πρέπει να εντάσσουν θέματα όπως η προστασία της εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η υποστήριξη των γυναικών, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τις στρατηγικές για τη μείωση της φτώχειας».

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα για μια παγκόσμια μεταρρύθμιση των συστημάτων που διέπουν και ρυθμίζουν τα διεθνή κεφάλαια, «μια μεταρρύθμιση που θα πρέπει να εξασφαλίσει τα πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα όλων των πολιτών του κόσμου». Διαφορετικά, είπε ο πρωθυπουργός, «οι ηγέτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν την κατακραυγή δισεκατομμυρίων πολιτών».

Έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την ισχυροποίηση των αγορών έναντι της έλλειψης πολιτικής θέλησης από την πλευρά των ηγετών και μίλησε για την ανάγκη για «μια πραγματική οικονομία, μια πραγματική ανάπτυξη, ικανή να εξασφαλίσει πραγματικές θέσεις εργασίας».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη συνέχεια στην πρόταση για τη θεσμοθέτηση διεθνούς φορολογίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ένα φόρο ύψους 0,05% που θα αποδώσει πάνω από 400 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να επενδυθούν για την αέναη ανάπτυξη, για τη διατροφική ασφάλεια, για μια νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική ικανή να εξασφαλίσει παγκοσμίως τη σταθερότητα.

Αναφερόμενος στη διεύρυνση των spread Ιρλανδίας και Πορτογαλίας μίλησε για μια κατάσταση για όλο και μεγαλύτερα κέρδη και επιτόκια που διαμορφώθηκε την τελευταία εβδομάδα, από την οποία κινδυνεύουν να πληγούν η Λισαβόνα και το Δουβλίνο.

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro (δημοσιεύεται αύριο Τρίτη) ο Πρωθυπουργός έδωσε τέλος στα περί αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1897754 .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα