Βολές Μέρκελ κατά Σρέντερ για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010 16:37
UPD:17:42

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίου του CDU, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να απομακρύνει κινδύνους για το ευρώ και να δημιουργήσει μια νέα 'άγκυρα' χρηματοοικονομικής και οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη».

A- A A+

Την αναγκαιότητα συντονισμένων προσπαθειών στην ΕΕ για την αποφυγή μιας νέας κρίσης εμπιστοσύνης, όπως αυτής στην Ελλάδα, υπογράμμισε η Αγγελα Μέρκελ και επιτέθηκε στον προκάτοχό της καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ για την απόφασή του να επιτρέψει την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωζώνη.

«Το 2000 ο Σρέντερ και ο Άϊχελ (τότε υπουργός Οικονομικών) έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου», είπε η Μέρκελ. «Ήταν μια πολιτική απόφαση....οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι», πρόσθεσε.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίου του CDU, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να απομακρύνει κινδύνους για το ευρώ και να δημιουργήσει μια νέα "άγκυρα" χρηματοοικονομικής και οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη».

Η ομιλία της συμπίπτει με τις πληροφορίες για αύξηση των πιέσεων προς την Ιρλανδία να συμφωνήσει στην ένταξή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, ώστε να τερματιστούν οι αναταράξεις στην αγορά χρήματος και να αναχαιτισθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.

«Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η ιδέα των ευρωπαϊκών αξιών και της ενότητας θα έχουν αποτύχει. Μια ιδέα που έδωσε ισχύ και ευημερία στην ήπειρό μας, μετά τους πολέμους και την καταστροφή του προηγουμένου αιώνα. Εναπόκειται σε εμάς. Εναπόκειται σε εμάς η δημιουργία μιας νέας άγκυρας, μιας κουλτούρας σταθερότητας στην Ευρώπη».

Επιπλέον, η Μέρκελ επεσήμανε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον ώστε μια κρίση να μην ξανασυμβεί». Δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία, μια από τις κυριότερες εξαγωγικές χώρες παγκοσμίως, δεν ανέχεται να τιμωρείται για τις επιτυχίες της, αναφερόμενη στην πίεση που ασκείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας και την αύξηση της εγχώριας ζήτησης ώστε να υποβοηθηθεί η διαδικασία παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή