Αυστηρό μήνυμα Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο

Η Γερμανία θέτει σε κίνδυνο χρεοκοπίας χώρες της Ευρωζώνης
Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010 14:10
UPD:16:49

Μιλώντας στο συνέδριο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε το Βερολίνο ότι η ανυποχώρητη στάση του θέτει σε κίνδυνο χρεοκοπίας χώρες της ευρωζώνης.

Εντονη κριτική στη στάση που τηρεί η Γερμανία αναφορικά με το χρέος στην Ευρωζώνη άσκησε από το Παρίσι ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε το Βερολίνο ότι η ανυποχώρητη στάση του θέτει σε κίνδυνο χρεοκοπίας χώρες της ευρωζώνης.

Γ. Παπανδρέου: Η επιμονή της Γερμανίας θέτει σε κίνδυνο χρεοκοπίας χώρες της Ευρωζώνης

Γ. Παπανδρέου: Η επιμονή της Γερμανίας θέτει σε κίνδυνο χρεοκοπίας χώρες της Ευρωζώνης

«Αυτό θα δημιουργήσει ανοδικό σπιράλ επιτοκίων για χώρες που φαίνονται να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία», εκτίμησε, τονίζοντας ότι αν η Γερμανία επιμένει σε αυτή τη λογική, οι συνέπειες θα μπορούσαν να «τσακίσουν» κάποιες χώρες, ωθώντας τις οικονομίες τους στη χρεοκοπία.

«Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία. Αυτό θα μπορούσε να σπάσει πλάτες. θα μπορούσε να οδηγήσει οικονομίες (σ.σ. κρατών μελών της ευρωζώνης) στη χρεοκοπία», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρακτορείο είδησεων.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ορισμένοι, όπως η γερμανική κυβέρνηση, υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες που χρηματοδοτούν χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους, θα έπρεπε να είναι έτοιμες να αναλάβουν το κόστος μιας πιθανής στάσης πληρωμών».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως μέσα από αυτές «ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε και την εμπειρία της χώρας μας για το πώς θα πρέπει να πορευτεί η ΕΕ, τι σημαίνει εταιρική αρχή και κοινοτική αλληλεγγύη που εμείς από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι θα πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη».

«Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η Ελλάδα δυστυχώς ήταν η πρωτοπόρος στο να προσπαθήσει μια χώρα της ΕΕ να τύχει της υποστήριξης από τους εταίρους της», είπε ο κ. Πεταλωτής και εξήγησε ότι «μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα αναγκαστικά έγινε μια δεξαμενή εμπειρίας και γνώσης σχετικά με την κρίση και πώς μπορεί αυτή να ξεπεραστεί».

Ε.Ε: Διχάζουν οι προτάσεις της Γερμανίας

Εν τω μεταξύ, διχασμένοι εμφανίζονται οι ηγέτες της ΕΕ σε σχέση με την πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, να πληρώνουν και οι ιδιώτες το κόστος ενδεχόμενης μελλοντικής διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και για το αν θα πρέπει η Ιρλανδία να ζητήσει τώρα βοήθεια.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, τόνισε ότι ο μετριασμός της ανησυχίας των επενδυτών για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιρλανδίας, θα βοηθούσε την κυρία Μέρκελ να προωθήσει το σχέδιο της για τη συμμετοχή των ιδιωτών σε μελλοντικές οικονομικές διασώσεις χωρών, ενώ οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να συνεδριάσουν αύριο στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε στις 29 Οκτωβρίου να δημιουργηθεί ένας Μόνιμος Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων στην Ευρωζώνη - σε αντικατάσταση των σημερινών προσωρινών Μηχανισμών που θα παύσουν να ισχύουν από το Μάιο του 2013 - που θα προβλέπει ρητά την αναδιάρθρωση του χρέους για τις χώρες που δεν μπορούν να καλύψουν τα ελλείμματά τους με δανεισμό από τις αγορές.

Η συμπερίληψη και των ιδιωτών -κυρίως τραπεζών και επενδυτικών ταμείων - στο κόστος μελλοντικής αναδιάρθρωσης, προκάλεσε κύμα πωλήσεων ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα το spread του 10ετούς ιρλανδικού ομολόγου να φθάσει την περασμένη Πέμπτη στις 680 μονάδες βάσης και του αντίστοιχου πορτογαλικού να πλησιάσει τις 450 μονάδες βάσης.

Την Παρασκευή, οι Υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας ανακοίνωσαν από τη Σεούλ, όπου συνεδρίαζε η G20, ότι ο νέος μηχανισμός θα λειτουργήσει από το 2013 και συνεπώς δεν αφορά τους σημερινούς κατόχους ομολόγων των χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Η παρέμβαση αυτή οδήγησε σε σημαντική μείωση των spreads πάνω από 70 μ.β. για τα επιτόκια των παραπάνω χωρών την Παρασκευή. Οδήγησε, επίσης, σε μείωση και του spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, το οποίο είχε φθάσει στις 960 μ.β., κάτω από τις 900 μ.β., όπου κινείται και σήμερα.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου του ιρλανδικού υπουργείου Οικονομικών «συνεχίζονται οι επαφές σε επίσημο επίπεδο με διεθνείς εταίρους εν όψει των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς». Το στέλεχος του υπουργείου ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ιρλανδία δεν έχει υποβάλει αίτηση για εξωτερική βοήθεια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα