Προσγειώθηκε... η ανάκαμψη

Χαριστική βολή από την UAL
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:47

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού φαίνεται πως εγκατέλειψαν οριστικά τις -ελάχιστες- ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες περί ανάκαμψης των χρηματιστηρίων και κλείσιμο του έτους με κέρδη έπειτα από μία διετία απωλειών.

Τρεις εβδομάδες πριν από το τέλος του 2002, οι μετοχικές τιμές δέχθηκαν καίριο πλήγμα για να υποχωρήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων, καθώς τόσο τα εταιρικά όσο και τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται διαψεύδουν τις ελπίδες για ταχεία οικονομική ανάκαμψη.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 172,36 μονάδες, ποσοστό 1,99%, φθάνοντας στις 8.473,41 μονάδες. Απώλειες 55,30 μονάδων, ποσοστό 3,89%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.367,14 μονάδες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 2% και 2,6% αντίστοιχα, ολοκληρώνοντας επτά διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών και μειώνοντας περισσότερο τα κέρδη του 20% που κατέγραψαν οι δείκτες στη διάρκεια της εντυπωσιακής ανάκαμψης που άρχισε στις 10 Οκτωβρίου και κράτησε μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου.

Στη Wall Street το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό έπειτα από τις δυσοίωνες εκτιμήσεις χρηματιστηριακών εταιρειών για τις μετοχές μεγάλων ονομάτων της αγοράς, όπως ΙΒΜ, ενώ η πτώχευση της UAL -της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας των ΗΠΑ και δεύτερης στον κόσμο- έδωσε τη «χαριστική βολή» στις ελπίδες ανάκαμψης. Οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν στα κέρδη των προηγούμενων εβδομάδων, εκτιμώντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω άνοδο των τιμών υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν, μάλιστα, την απογοήτευση που νιώθουν στο χρηματιστήριο για τις υποσχέσεις για τεράστια ποσά κεφαλαίων που παραμένουν εκτός αγοράς και τα οποία ακόμη δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο χρηματιστήριο.

Ο Ρόμπερτ Κερ, αναλυτής στην Bank of America, εκτιμά πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα κινηθούν σε πορεία στενών διακυμάνσεων στη διάρκεια του 2003.

Ο δείκτης των 300 επιλεγμένων μετοχών καταγράφει απώλειες της τάξης του 30% μέχρι στιγμής φέτος και όλα δείχνουν πως θα κλείσει με απώλειες για τρίτο διαδοχικό έτος. Οι όγκοι των συναλλαγών ήταν περιορισμένοι.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Credit Suisse (-7,6%), Lloyds TSB (-6,5%), Allianz (-6,5%), Cable & Wireless (-40%), Telecom Italia (-4,5%), Nokia (-3,5%), Infineon Technologies (-9,3%), Cap Gemini (-6,5%), LVMH (-2,9%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα