Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Kάτω από τις 4.000 μονάδες ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο
Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2002 21:45
UPD:21:55

Κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων υποχώρησαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά από μία σειρά απογοητευτικών εταιρικών και οικονομικών νέων.

Οι αρχικές απώλειες διευρύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά την είδηση ότι η United Airlines κήρυξε πτώχευση και το συνακόλουθο πτωτικό άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.933,9 μονάδες μειωμένος κατά 1,98%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.115,63 μονάδες με απώλειες 2,20% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.065,57 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 4,43%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών υποχώρησε κατά 2,6%, στις 2.465 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος εν μέσω έντονων ανησυχιών για τη διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι μετοχές της βρετανικής Lloyds και της γερμανικής Allianz κατέγραψαν απώλειες άνω του 6% εκάστη.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Ο τίτλος της φινλανδικής Nokia υποχώρησε κατά 3,5% εν αναμονή ανακοίνωσης των εκτιμήσεων της διοίκησης για τις πωλήσεις της στο τέταρτο τρίμηνο.

Ο τίτλος της βρετανικής Cable & Wireless σημείωσε κατακόρυφη πτώση κατά 42,81%. Η βρετανική εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την εξασφάλιση εγγύησης δανείου, ύψους 1,5 δισ. στερλινών (2,36 δισ. δολαρίων), αφότου η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική της αξιολόγηση στην κατηγορία υψηλής απόδοσης (Junk).

H προς τα κάτω αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της C&W πραγματοποιείται σε μια εποχή που η εταιρεία καταβάλλει προσπάθειες για την εξοικονόμηση δαπανών μέσω ριζικής αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα