Κρίσιμες διαβουλεύσεις για τη βοήθεια στην Ιρλανδία

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup
Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010 11:25
UPD:12:12

Οριστικοποιούνται σήμερα οι όροι για τη συμφωνία οικονομικής βοήθειας της Ιρλανδίας - της δεύτερης ευρωπαϊκής χώρας μετά την Ελλάδα που προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης - εν μέσω έντονων ανησυχιών για ντόμινο εξελίξεων σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Το πακέτο βοήθειας, το ύψος του οποίου αναμένεται στα 85 δισ. ευρώ, θα «κλειδώσει» στη συνεδρίαση που θα έχουν στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η σύνοδος συγκαλείται από τη βελγική προεδρία της ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η ιρλανδική κυβέρνηση και η αντιπροσωπεία των ΕΕ/ΔΝΤ συμφώνησαν στις βασικές γραμμές του σχεδίου διάσωσης, που προβλέπει οικονομική βοήθεια περίπου 85 δισ. ευρώ προς το Δουβλίνο.

Το σχέδιο είναι έτοιμο και θα συζητηθεί και θα εγκριθεί το απόγευμα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Από το ποσό αυτό, τα 35 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τις ιρλανδικές τράπεζες και τα υπόλοιπα για τη χρηματοδότηση της ιρλανδικής κυβέρνησης.

«Τσουχτερό» το επιτόκιο

Αίσθηση έχουν προκαλέσει πάντως οι εκτιμήσεις αναφορικά με το επιτόκιο των δανείων, το οποίο ενδέχεται να είναι «τσουχτερό».

Σύμφωνα με το ιρλανδικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE, το επιτόκιο είναι πιθανόν να κυμαίνεται μεταξύ 6% και 7%, δηλαδή σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των αναμενόμενων.

«Το 6,7% δείχνει να είναι το μέσο επιτόκιο που ορίζουν. Είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που ανέμενε ο κόσμος», ανέφερε ανταποκριτής του RTE. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες άλλες πηγές είπαν ότι το επιτόκιο θα είναι 6,4%.

Οι Irish Times αναφέρουν, από την πλευρά τους, ότι το μέσο ετήσιο επιτόκιο θα «κλείσει» τελικά στα επίπεδα του 5,5%.

Τα δάνεια θα εξοφληθούν σε εννέα χρόνια, αναφέρει το RTE.

Διαδηλώσεις στο Δουβλίνο

Σχεδόν 50.000 Ιρλανδοί διαδήλωσαν το Σάββατο στους δρόμους του Δουβλίνου, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να στραφεί για βοήθεια στην ΕΕ και το ΔΝΤ.

Τη διαδήλωση οργάνωσε η ICTU, η πρώτη συνομοσπονδία Συνδικάτων στη χώρα.

Διαβουλεύσεις Σαρκοζί με ευρωπαίους ηγέτες

Εν τω μεταξύ, στο Παρίσι, η προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνέχισε σήμερα τις διαβουλεύσεις «για την κατάσταση στη ευρωζώνη» με τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους ηγέτες.

«Σε μια συνέχιση της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη, και της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε τις διαβουλεύσεις του για την κατάσταση στη ζώνη του ευρώ με τηλεφωνικές επαφές με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντίγκεθ Θαπατέρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Μέρκελ και Σαρκοζί τάχθηκαν, το βράδυ της Πέμπτης, υπέρ μιας ταχείας συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του σχεδίου οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ιρλανδία.

Επανέλαβαν ότι ο μηχανισμός στήριξης των χωρών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα παραμείνει σε ισχύ «χωρίς τροποποίηση μέχρι το 2013» αλλά ότι οι δύο κυβερνήσεις «εργάζονται εντατικά πάνω σε μια κοινή πρόταση για ένα μόνιμο μηχανισμό διευθέτησης κρίσεων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον νυν μηχανισμό στήριξης μετά το 2013».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα