Συμφωνία επί της αρχής για τη βοήθεια στην Ιρλανδία

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010 12:08
UPD:15:26
REUTERS/THIERRY ROGE

«Κλειδώνει» σήμερα η οικονομική βοήθεια προς την Ιρλανδία - τη δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα μετά την Ελλάδα που προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης - εν μέσω έντονων ανησυχιών για ντόμινο εξελίξεων σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, η ιρλανδική κυβέρνηση και η αποστολή των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και του ΔΝΤ συμφώνησαν νωρίτερα στις βασικές γραμμές του σχεδίου διάσωσης, που προβλέπει οικονομική βοήθεια περίπου 85 δισ. ευρώ προς το Δουβλίνο.

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο οικονομικής βοήθειας «έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες να διευθετηθούν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα επιτόκια.

«Έχουμε ακόμη μερικές μικρές λεπτομέρειες για να ξαναεργαστούμε και να οριστικοποιήσουμε, ιδιαίτερα σχετικά με τα επιτόκια. Λοιπόν, θα ξεκινήσουμε την δουλειά», πρόσθεσε η γαλλίδα υπουργός.

Το πακέτο βοήθειας αναμένεται να επικυρωθεί στη συνεδρίαση που έχουν αυτή την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση των 27 υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., όπου θα παρουσιασθεί η συμφωνία.

Με το ίδιο θέμα συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα και το συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε κάθε περίπτωση, οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα ανακοινωθούν πριν από το άνοιγμα των αγορών στην Ασία τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι από το ποσό της βοήθειας, τα 35 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τις ιρλανδικές τράπεζες και τα υπόλοιπα για τη χρηματοδότηση της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Πέραν του επιτοκίου με το οποίο θα χορηγηθούν τα δάνεια, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τυχόν εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο σχέδιο διάσωσης.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχαν νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να προετοιμάσουν τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

«Τσουχτερό» το επιτόκιο

Διαφορετικές είναι πάντως οι εκτιμήσεις αναφορικά με το επιτόκιο των δανείων. Σύμφωνα με το ιρλανδικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE, το επιτόκιο είναι πιθανόν να κυμαίνεται μεταξύ 6% και 7%, δηλαδή σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των αναμενόμενων.

«Το 6,7% δείχνει να είναι το μέσο επιτόκιο που ορίζουν. Είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που ανέμενε ο κόσμος», ανέφερε ανταποκριτής του RTE. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες άλλες πηγές είπαν ότι το επιτόκιο θα είναι 6,4%.

Οι Irish Times αναφέρουν, από την πλευρά τους, ότι το μέσο ετήσιο επιτόκιο θα «κλείσει» τελικά στα επίπεδα του 5,5%.

Τα δάνεια θα εξοφληθούν σε εννέα χρόνια, αναφέρει το RTE.

Μπαρόζο: Η Ευρώπη διαθέτει τα μέσα για να αντιμετωπίσει και άλλες κρίσεις

Η Ευρώπη διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να αντιμετωπίσει και άλλες κρίσεις, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Έχουμε όλα τα μέσα για την περίπτωση που θα υπάρξουν και άλλες κρίσεις στην ΕΕ. Υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί κάθε είδους κρίση, είτε από το ταμείο είτε με κάθε είδους μέτρα», τόνισε.

Σε δηλώσεις του στο γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα για μια «ομόφωνη» συμφωνία των υπουργών Οικονομικών για τη στήριξη της Ιρλανδίας.

«Ελπίζω ότι σήμερα, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, θα υπάρξει ομοφωνία για τη στήριξη της Ιρλανδίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβουλεύσεις Σαρκοζί με ευρωπαίους ηγέτες

Εν τω μεταξύ, στο Παρίσι, η προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνέχισε σήμερα τις διαβουλεύσεις «για την κατάσταση στη ευρωζώνη» με τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους ηγέτες.

«Σε μια συνέχιση της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη, και της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε τις διαβουλεύσεις του για την κατάσταση στη ζώνη του ευρώ με τηλεφωνικές επαφές με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντίγκεθ Θαπατέρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Μέρκελ και Σαρκοζί τάχθηκαν, το βράδυ της Πέμπτης, υπέρ μιας ταχείας συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του σχεδίου οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ιρλανδία.

Επανέλαβαν ότι ο μηχανισμός στήριξης των χωρών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα παραμείνει σε ισχύ «χωρίς τροποποίηση μέχρι το 2013» αλλά ότι οι δύο κυβερνήσεις «εργάζονται εντατικά πάνω σε μια κοινή πρόταση για ένα μόνιμο μηχανισμό διευθέτησης κρίσεων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον νυν μηχανισμό στήριξης μετά το 2013».

Διαδηλώσεις στο Δουβλίνο

Σχεδόν 50.000 Ιρλανδοί διαδήλωσαν το Σάββατο στους δρόμους του Δουβλίνου, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να στραφεί για βοήθεια στην ΕΕ και το ΔΝΤ

Τη διαδήλωση οργάνωσε η ICTU, η πρώτη συνομοσπονδία Συνδικάτων στη χώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα