2011, το «δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο»

Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο Ελληνο - Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 06:01

H επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ θα διευκολύνει σημαντικά την προσπάθεια δανεισμού της χώρας περιορίζοντας τις δανειακές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να ξαναδανειστούμε με κανονικό τρόπο από τις αγορές.

Αυτό τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο 21ο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, συμβάλλει στο να μειωθεί η δυσπιστία, η οποία, όπως είπε, ναι μεν έχει μειωθεί σημαντικά αλλά δεν έχει εξαλειφθεί - για το αν η Ελλάδα θα τα κατάφερνε να τα βγάλει πέρα σε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία. «Αλλά εμείς θα πείσουμε και τους πιο δύσπιστους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Προώθησης της Εξωστρέφειας

Το 2010 ήταν η χρονιά, κατά την οποία αναγκαστήκαμε να ρίξουμε το βάρος σε δημοσιονομικά μέτρα άμεσης απόδοσης, δήλωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το στοίχημα για το 2011, «το δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο», είναι διαφορετικής φύσης: «Είναι η χρονιά, που το πρόγραμμα των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που αλλάζουν τη χώρα μπαίνει στην κύρια φάση του.

Με ένα πρόγραμμα τομών και αλλαγών, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι έπρεπε να έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια και τις οποίες πρέπει σήμερα να υλοποιήσουμε σε ελάχιστο χρόνο και κάτω από τις πιο πιεστικές οικονομικές συνθήκες για τη χώρα, οι οποίες θα αποτελέσουν το διαβατήριο για να περάσει η χώρα το ταχύτερο δυνατό σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης».

Το 2011, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, είναι επίσης η χρονιά της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στη χώρα μας, με στόχο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αλλά και τη συγκράτηση των τιμών καθώς και την προστασία του καταναλωτή.

Τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Προώθησης της Εξωστρέφειας με στόχο τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, προωθείται η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και παρεμβάσεις για την πράσινη ανάπτυξη, ενώ με τον νέο επενδυτικό νόμο «αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζεται τι είδους επενδύσεις θέλουμε για τη χώρα».

Τα τρία στοιχεία της βιωσιμότητας

Είπε ακόμη πως στόχος είναι μία Ελλάδα με βιώσιμη, ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία και η έξοδος από τη διαδικασία επιτήρησης χωρίς να πληγούν οι αδύναμοι εν ονόματι του καλύτερου αύριο. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η βιωσιμότητα έχει τρία στοιχεία:

- Πρώτον, την αποτελεσματική και χρηστή διακυβέρνηση παντού, από το φαινομενικά απλό θέμα του σωστού management στο κράτος, μέχρι την εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών και της συμμετοχής του πολίτη, τη διαφάνεια, την λογοδοσία.

- Δεύτερον, την ανταγωνιστική οικονομία βασισμένη σε ένα νέο πρότυπο καθαρής και πράσινης ανάπτυξης που συνδυάζει την αξιοποίηση όλων των δικών μας συγκριτικών πλεονεκτημάτων απελευθερώνοντας το παραγωγικό μας δυναμικό, επενδύοντας στον άνθρωπο, την παιδεία, τον πολιτισμό μας, μέχρι την όμορφη φύση αλλά και τους ισχυρούς κλάδους μας, από την μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, τη μεσογειακή δίαιτα, μέχρι τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Την αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

- Και τρίτον, την κοινωνική συνοχή, χτυπώντας την ανισότητα, χτυπώντας την ανομία από την πολυνομία μέχρι τη διαφθορά, αλλά εμπεδώνοντας ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας που εγγυάται ασφάλεια, σιγουριά για όλους και ιδιαίτερα τους αδύναμους από την Τρίτη Ηλικία, τα άτομα με αναπηρία, τους νέους και νέες άνεργους και τους μετανάστες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα