Στο Καζακστάν ο Πρωθυπουργός

Σύνοδος Κορυφής του ΟΑΣΕ
Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 09:32
UPD:10:56
A- A A+

Στην Αστάνα του Καζακστάν βρίσκεται ο Πρωθυπουργός για τη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι και αύριο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου αναμένεται να εξεταστεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από το Αφγανιστάν ως την τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Στο πλαίσιο της Συνόδου ο κ. Παπανδρέου θα έχει σειρά διμερών επαφών με ηγέτες άλλων χωρών.

Η παρέμβαση του Ελληνα πρωθυπουργού είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου και οι εργασίες της Συνόδου θα κλείσουν την ίδια μέρα με συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τις 13:00.

Σε συνομιλία εξάλλου, που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής Αφρικής-ΕΕ, στην Τρίπολη της Λιβύης, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για «θετική απόφαση γύρω από τη δρομολόγηση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου» που «ουσιαστικά αίρει ένα σημαντικό βάρος της γρήγορης αποπληρωμής».

Όπως έκανε γνωστό, κατά τις διμερείς επαφές που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες στις δύο ημέρες της Συνόδου, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Ευρωζώνη.

Εκτίμηση, τέλος, του Πρωθυπουργού ήταν πως οι αγορές συνεχίζουν τις δυσκολίες, ωστόσο η Ευρώπη έχει τις δυνατότητες να παρέμβει.

Σύνοδος Κορυφής της Αστάνα, 11 χρόνια μετά

Από τα 56 κράτη - μέλη του ΟΑΣΕ, στη Σύνοδο συμμετέχουν 38 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ένας αντιπρόεδρος, επτά εκπρόσωποι κυβερνήσεων και 14 υπουργοί, καθώς και εκπρόσωποι των 12 (6 Μεσογειακών και 6 Ασιατικών) Εταίρων Συνεργασίας του Οργανισμού.

Τη μετάβασή του στο Καζακστάν για τη Σύνοδο ματαίωσε λόγω κόπωσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας. Ο Κύπριος Πρόεδρος ήταν στην Τρίπολη της Λιβύης για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Αφρικής όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία. Εξετάστηκε από γιατρούς, οι οποίοι δεν διέγνωσαν οτιδήποτε ανησυχητικό και απέδωσαν σε κούραση το πρόβλημα που παρουσίασε. Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατάις θα εκπροσωπήσει στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος ανέβαλε την επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Η Σύνοδος της Αστάνα είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά από 11 χρόνια -με τελευταία εκείνη της Κωνσταντινούπολης (18-19 Νοεμβρίου 1999)- καθώς και η πρώτη που λαμβάνει χώρα σε κέντρο-ασιατική χώρα. Μέχρι το 1999 είχαν πραγματοποιηθεί έξι Σύνοδοι Κορυφής. Σημειώνεται ότι ότι αυτές οι Σύνοδοι δεν πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά μόνο όταν επιτευχθεί η απαιτούμενη προς τούτο ομοφωνία. Η φετινή Σύνοδος είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Το Καζακστάν ασκεί την Προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2010.

Εξ αρχής η Καζακική Προεδρία του ΟΑΣΕ ανέλαβε να συνεχίσει τη Διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ το 2009, μέσω της οποίας εγκαινίασε τον Ευρωπαϊκό Διάλογο Ασφάλειας με σκοπό να γεφυρώσει το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων Κρατών του Οργανισμού, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Κατά τη διάρκεια της Καζακικής Προεδρίας πραγματοποιήθηκαν τακτικές συναντήσεις στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Κέρκυρας για ουσιαστικά θέματα τα οποία αφορούν τις τρεις διαστάσεις του Οργανισμού: πολιτικο-στρατιωτική, οικονομικο-περιβαλλοντική και ανθρώπινη διάσταση. Ακολουθώντας συνεκτική, συλλογική, αδιαίρετη και πολυδιάστατη προσέγγιση στον τομέα της ασφάλειας, ο ΟΑΣΕ εξετάζει και στις τρεις προαναφερθείσες διαστάσεις θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η παράνομη μετανάστευση.

Βασικός στόχος της Συνόδου είναι να υιοθετηθεί Πολιτική Διακήρυξη, η οποία να έχει "δραστικό προσανατολισμό", για συγκεκριμένα θέματα μείζονος σημασίας και για την πλήρη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των Αρχών και Αξιών του Οργανισμού.

Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ, έχοντας ως στόχο το μετασχηματισμό της περιοχής του ΟΑΣΕ σε μία "Κοινότητα Ασφάλειας", όπου θα οικοδομηθεί η ασφάλεια μεταξύ των συμμετεχόντων Κρατών από κοινού, και όπου η απειλή και η χρήση βίας θα παύσει να υφίσταται ως επιλογή στις μεταξύ τους σχέσεις.

Η επινόηση της "Κοινότητας Ασφαλείας" έγινε πρώτα από τη Γαλλία με βάση τις διαβουλεύσεις που έχουν προηγηθεί στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Κέρκυρας. Οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ είναι οι εξής:

1. Βελτίωση θεσμικής ικανότητας του ΟΑΣΕ ως προς την πρόληψη, διαχείριση και επίλυση διενέξεων, καθώς και την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών (όπως Γεωργία, Υπερδνειστρία, Ναγκόρνο Καραμπάχ),

2. Ενίσχυση του καθεστώτος ελέγχου των συμβατικών όπλων, και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας, καθώς και διατήρηση της σημασίας της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE),

3. Περαιτέρω εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ανθρώπινης Διάστασης, με έμφαση στην ελευθερία των ΜΜΕ,

4. και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του ΟΑΣΕ στην αντιμετώπιση αναδυομένων διασυνοριακών απειλών και προκλήσεων (ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν).

Αλλα σημαντικά θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Σύνοδος Κορυφής της Αστάνα είναι οι διεθνικές απειλές που άπτονται και των τριών διαστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας ανθρώπων, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, της ασφάλειας του κυβερνοχώρου, και της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής.

Οι τρόποι ενίσχυσης της θεσμικής αποτελεσματικότητας του ΟΑΣΕ, με ενδεχόμενη μελλοντική υιοθέτηση νομικά δεσμευτικού κειμένου (Χάρτη Οργανισμού) - διότι ο Οργανισμός είναι πολικά δεσμευτικός) - θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο συζητήσεων στην Σύνοδο Κορυφής.

Επίσης θα εξεταστούν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, επιπτώσεις των οικονομικών και περιβαλλοντικών απειλών στο πεδίο της ασφάλειας, συντονισμός μεταξύ διεθνών και περιφερειακών Οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΣτΕ, ΟΑΣΕ, ΟΣΣΑ-CSTO), θέματα ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας και των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, καταπολέμηση εγκλημάτων μίσους, ελευθερία της έκφρασης, των ΜΜΕ και της ροής της πληροφόρησης.

Όλα τα παραπάνω θέματα (οι τρεις διαστάσεις του ΟΑΣΕ) έχουν εξεταστεί εκτενώς στην Αναθεωρητική Διάσκεψη εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Αστάνα, η οποία ξεκίνησε στις 30.9.2010 και τελείωσε στις 28.11.2010, ακολουθούμενη από την Προπαρασκευαστική Επιτροπή της εν λόγω Συνόδου Κορυφής (28-30.11.2010) στην Αστάνα.

Αρχισαν οι εργασίες της Συνόδου

Οι εργασίες της Συνόδου άρχισαν το πρωί της Τετάρτης στο «Παλάτι της Ανεξαρτησίας», στην πρωτεύουσα του Καζακστάν. Στην παρέμβασή του κατά την έναρξη της Συνόδου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Πέτρος Ευθυμίου, σημείωσε πως «όλος ο πλανήτης και όχι μόνο ο ΟΑΣΕ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι». Ο κ. Ευθυμίου μίλησε για κρίση ταυτότητας του ΟΑΣΕ την οποία απέδωσε στην αποτυχία του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των μελών του να οδηγήσει σε κοινή κατεύθυνση, αλλά και στην έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που ναρκοθετεί την ικανότητα του ΟΑΣΕ να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλήματα.

Όπως είπε, η αλλαγή στον ΟΑΣΕ πρέπει να ξεκινήσει με "αληθινές πολιτικές πρωτοβουλίες" που θα οδηγήσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών του και θα δημιουργήσουν μια "κοινότητα ασφαλείας σε όλη την ευρωατλαντική και ευρασιατική περιοχή". Η αλλαγή αυτή, πρόσθεσε, πρέπει να επικεντρώνει εφεξής στα αποτελέσματα, καθώς όπως είπε ο κ. Ευθυμίου "η στοχευμένη δράση δεν συμπεριλαμβάνεται στα δυνατά μας σημεία".

Ο κ. Ευθυμίου χαρακτήρισε κρίσιμη για τον Οργανισμό την ισχυρή και αποτελεσματική Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, καθώς όπως εξήγησε, ο πολιτικός διάλογος στους κόλπους της προάγει την εμπιστοσύνη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη καλύτερης χρήσης της Συνέλευσης από τις δομές του Οργανισμού. Αλλαγές, πρόσθεσε, απαιτούνται και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στον ΟΑΣΕ.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ αναφέρθηκε εξάλλου στην αναγκαιότητα ύπαρξης του Οργανισμού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "αν ο ΟΑΣΕ δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον εφεύρουμε".

Καταλήγοντας, ο κ. Ευθυμίου τόνισε πως η Λιθουανική προεδρία αναλαμβάνει το βάρος των αλλαγών στον Οργανισμό, δεσμευόμενος πως η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα συνεργαστεί στενά με την Λιθουανική προεδρία, ως αξιόπιστος και εποικοδομητικός εταίρος.

Όπως προαναφέρθηκε, στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής ο Πρωθυπουργός έχει σειρά διμερών επαφών με ηγέτες άλλων χωρών. Μέχρι στιγμής, ο κ. Παπανδρέου έχει συναντηθείμε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας, Νίκ Κλέγκ. με τον οποίο μίλησε για ευρωπαϊκά θέματα, ζητήματα οικονομίας και τις διμερείς σχέσεις.

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, με τον οποίο συζήτησε τις διμερείς σχέσεις, την περαιτέρω συνεργασία, ενεργειακά ζητήματα καθώς και θέματα επενδύσεων και τουρισμού.

Η κατάσταση της πορείας της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, ο μηχανισμός στήριξης, η κατάσταση και οι αντιδράσεις των αγορών και οι προοπτικές και εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και το Κυπριακό εξετάστηκαν κατά τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου και του προέδρου της Αυστρίας Χάινζ Φίσερ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε επίσης συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών, Κέβιν Ράντ, καθώς και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. «Πάτε όχι απλώς καλά, αλλά πολύ καλά», είπε στον Πρωθυπουργό η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η Σύνοδος του ΟΑΣΕ θα κλείσει με τις ομιλίες του απερχόμενου Προεδρεύοντος Καζάκου Προέδρου και της προέδρου της Λιθουανίας που παίρνει τη σκυτάλη της προεδρίας του Οργανισμού. Νωρίς το απόγευμα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της Τρόικα και των Ασιατικών και Μεσογειακών Εταίρων χωριστά, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή