«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν την Κυριακή (για τη διάσωση της Ιρλανδίας) αποτελούν δυναμική απάντηση στην αναταραχή των αγορών», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν.
Ο κ. Ρεν παραδέχτηκε ότι η ευρωζώνη έχει ακόμα αρκετή δουλειά μπροστά της για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών αλλά τόνισε πως τα μέτρα που έχουν ήδη λάβει τα όργανά της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους αρχίζουν να αποδίδουν.
«Όλα αυτά τα μέτρα μαζί, μπορούν να αποτελέσουν μία καλή βάση για να συνεχιστούν οι πράξεις σταθεροποίησης από την ΕΚΤ, η οποία έχει παίξει ρόλο-κλειδί στη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη», τόνισε.
Σημειώνεται πως υπάρχει έντονη φημολογία στην αγορά ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να παρέμβει ήδη από την Πέμπτη, αγοράζοντας χρέος ορισμένων κρατών-μελών της ευρωζώνης έτσι ώστε να αποσοβηθεί η κρίση. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το μέγεθος μίας τέτοιας παρέμβασης θα πρέπει να κυμαίνεται σε ύψος 1-2 τρισ. ευρώ.
Παράλληλα, την πεποίθησή του ότι η ΕΚΤ αναλύει την τρέχουσα κατάσταση και θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να εγγυηθεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τις αγορές να αναμένουν από την ΕΚΤ μια νέα χειρονομία προς τις τράπεζες.
«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η ΕΕ, τα θεσμικά της όργανα και τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ είναι σε θέση να εγγυηθούν αυτήν την σταθερότητα».
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο υποσχέθηκε με την ευκαιρία αυτή να αποκαλύψει το χρονοδιάγραμμα του για άρση των μέτρων κατά της κρίσης.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, άφησε να εννοηθεί την Τρίτη ότι το Ινστιτούτο θα μπορούσε να παρατείνει τα μέτρα για τη στήριξη των τραπεζών - μέσω της αγοράς ομολόγων σε αντάλλαγμα για ρευστότητα.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters