Διαψεύδει η Πορτογαλία τα περί προσφυγής στο μηχανισμό

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 12:39
UPD:17:25

«Δεν βλέπω κανένα λόγο αλλαγής της θέσης της πορτογαλικής κυβέρνησης, η οποία είναι πολύ ξεκάθαρη: Δεν χρειαζόμαστε καμία βοήθεια, αυτό που έχουμε ανάγκη είναι η εμπιστοσύνη στην πορτογαλική οικονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σόκρατες.

Η Πορτογαλία δεν χρειάζεται να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης επανέλαβε για άλλη μια φορά ο Ζοζέ Σόκρατες, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα του είναι περισσότερο εμπιστοσύνη στην οικονομία της.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο αλλαγής της θέσης της πορτογαλικής κυβέρνησης, η οποία είναι πολύ ξεκάθαρη: Δεν χρειαζόμαστε καμία βοήθεια, αυτό που έχουμε ανάγκη είναι η εμπιστοσύνη στην πορτογαλική οικονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε και ό,τι χρειάζεται να γίνει», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Πορτογάλου πρωθυπουργού έγιναν λίγο πριν πραγματοποιηθεί δημοπρασία έντοκων γραμματίων του Δημοσίου δωδεκάμηνης διάρκειας, τα οποία όμως ναι μεν είχαν αυξημένη ζήτηση (το ποσό υπερκαλύφθηκε κατά 2,5 φορές), όμως το επιτόκιο ήταν ιδιαίτερα αυξημένο.

Συγκεκριμένα, αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε 5,281% έναντι 4,813% στην αντίστοιχη έκδοση στις 17 Νοεμβρίου, μέσω της οποίας είχε αντληθεί το ποσό των 750 εκατ. ευρώ.

Στην εκτίμηση ότι η Πορτογαλία δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης προέβη και ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε την Τετάρτη.

Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι οι γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα δεχτούν τα πάντα όσον αφορά στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε χώρες της ευρωζώνης. Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπρούντερλε.

Αργά χθες, η Standard & Poor's προειδοποίησε ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας, εάν επιδεινωθούν περαιτέρω οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας ή εάν συμμετέχουν ιδιώτες ομολογιούχοι σε τυχόν αναδιάρθρωση χρέους.

Όπως διευκρινίζει ο οίκος αξιολόγησης, η απόφαση για το αν θα υποβαθμιστεί ή όχι η αξιολόγηση Α-minus της Πορτογαλίας θα ληφθεί το επόμενο τρίμηνο.

H Λισαβόνα δέχεται έντονες πιέσεις από τους επενδυτές προκειμένου να αποδείξει ότι δεν θα έχει την τύχη της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, οι οποίες αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ζοζέ Σόκρατες κατέθεσε προϋπολογισμό λιτότητας, ο οποίος προβλέπει αύξηση των φόρων και μείωση των μισθών του δημοσίου τομέα.

Η S&P εκτιμά, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα αρκετά διαρθρωτικά μέτρα για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα έτσι ώστε να αντισταθμιστεί η αντιαναπτυξιακή επίδραση των δημοσιονομικών περικοπών.

Ο διεθνής οίκος προβλέπει ύφεση τουλάχιστον 2% για το 2011, ενώ εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις κυοφορούμενες αλλαγές στους κανόνες της Ε.Ε., που ενδέχεται να βάλουν τους ιδιώτες ομολογιούχους σε μειονεκτική θέση στην περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους.

«Εάν η Πορτογαλία προσφύγει σε πρόγραμμα στήριξης από το εξωτερικό και αν πιστέψουμε ότι οι απαιτήσεις των ιδιωτών δανειστών θα έπονται των δημοσίων δανειστών, ή αν επιδεινωθούν περαιτέρω οι αναπτυξιακές ή οι δημοσιονομικές προοπτικές της Πορτογαλίας, μπορεί να μειώσουμε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση», τονίζει στην έκθεσή του.

Πηγές: Reuters, BBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα