Γερμανός ΥΠΟΙΟ: Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την επιμήκυνση του δανείου της Ελλάδας

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 18:39
UPD:18:46
A- A A+

Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη απόφαση σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπούρντερλε.

«Εξετάζουμε την επιμήκυνση, όμως είναι λάθος να λέμε θα υπάρξει επιμήκυνση στα επτά χρόνια, πρόκειται για κάτι που εξετάζουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του σκεπτικισμού που επέδειξε η Γερμανία και κατά τη λήψη της σχετικής απόφασης στο πρόσφατο Eurogroup, την οποία όμως τελικά συνυπέγραψε.

O Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπούρντερλε.

Υπενθυμίζεται πως το Eurogroup αποφάσισε να εξετάσει τάχιστα την ανάγκη να ευθυγραμμιστεί η περίοδος αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα με αυτήν της Ιρλανδίας. Οι σχετικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών ECOFIN στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ ορισμένες χώρες του Eurogroup (π.χ. Γερμανία) θα εγκρίνουν την επιμήκυνση μέσω των Κοινοβουλίων τους.

Οπως διευκρίνισε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με βάση την απόφαση για την Ιρλανδία, εφόσον οι αποφάσεις εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια, εντός του διμήνου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου τα τρία χρόνια της περιόδου χάριτος και τα δύο χρόνια αποπληρωμής αυξάνονται σε τέσσερα χρόνια περιόδου χάριτος και σε επτά χρόνια περιόδου αποπληρωμής. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία αποπληρωμής των συγκεκριμένων δανείων φτάνει μέχρι και το έτος 2024 δεδομένου ότι το τελευταίο δάνειο θα το λάβει η Ελλάδα το Μάιο του 2013.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε την ανάγκη απόλυτης εφαρμογής των δεσμεύσεων του μνημονίου στους επόμενους μήνες δεδομένου ότι τότε θα κριθεί η επιμήκυνση, η οποία, όπως ανέφερε, θα βοηθήσει στο ταχύτερο άνοιγμα των αγορών για την Ελλάδα.

Προτεινόμενα για εσάς