Την ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων στο φλέγον ζήτημα των εργασιακών σχέσεων επαναλαμβάνει η κυβέρνηση.
«Το σχέδιο νόμου θα οριστικοποιηθεί εφόσον ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, γιατί για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές για το είδος των εργασιακών σχέσεων που θα πρέπει να υπάρξει -εάν συμφωνήσουν φυσικά-, μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση που βιώνουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «με την αποχώρηση από τις συζητήσεις δεν βγαίνει άκρη». «Από εκεί και πέρα εμείς περιμένουμε να υπάρξει συμφωνία, σε οποιοδήποτε επίπεδο συμφωνήσουν οι εταίροι, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και το νομοσχέδιο», πρόσθεσε.
Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει σύντομα συνεννόηση και πως η κυβέρνηση θέλει σύντομα να οριστικοποιήσει και να καταθέσει το νομοσχέδιο.
Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι «η κ. Κατσέλη βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης για γενικότερα ζητήματα» και ότι η επίσκεψή της δεν έχει σχέση με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί.
«Δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα ζητηθεί η συναίνεση, αλλά η συναίνεση είναι μια διαρκής πρόσκληση και πρόκληση του πρωθυπουργού και ακόμα και οι καθημερινές πράξεις όλων των πολιτικών φορέων δείχνουν αν πραγματικά θέλουν να υπάρχει συναίνεση σε συγκεκριμένα και σημαντικά ζητήματα», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.
Για το εάν για την κυβέρνηση το διακύβευμα για τις επιχειρησιακές συμβάσεις είναι «μειώσεις μισθών ή απολύσεις», ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που τίθεται, εν πολλοίς, όταν προκειμένου να σωθούν επιχειρήσεις και φυσικά θέσεις εργασίας, θα πρέπει να υπάρξει εκείνη η ελαστικοποίηση που να επιτρέπει μέσα σε πολύ συγκεκριμένα περιθώρια με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις χρόνου και τρόπου, να υπάρξει και μια διαφορετική μορφή συμβάσεων εργασίας, εφόσον φυσικά τηρούνται οι προϋποθέσεις που θα τεθούν και οι οποίες δεν θα ρυθμίζουν μισθούς κάτω από τους συμφωνηθέντες με το εθνικό συλλογικό πλαίσιο εργασίας.
Σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στα ασφαλιστικά ταμεία η μείωση των μισθών μέσα από τις επιχειρησιακές συμβάσεις, επεσήμανε ότι όλες οι παράμετροι λαμβάνονται υπόψη και ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να διακινδυνεύσει καμία από τις διαρθρωτικές αλλαγές της.
Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση εξετάζει τροποποίηση των εργασιακών σχέσεων και στο Δημόσιο όπως π.χ. την άρση της μονιμότητας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει τέτοια σκέψη στην κυβέρνηση».
Πρόσθεσε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να εξορθολογίσει το Δημόσιο, «από το να διαπιστώνουμε ποιοι μισθοδοτούνται από το δημόσιο ταμείο μέχρι και να περιοριστεί ο αριθμός όσων εργάζονται, σύμφωνα με τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών.
Όπως είπε, «αυτό δεν έχει να κάνει με απολύσεις, όπως ακούστηκε» και πως «με τον εξορθολογισμό του δημοσίου εξορθολογίζονται και οι θέσεις εργασίας».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου ότι το ΠΑΣΟΚ «φούσκωσε» το έλλειμμα, δήλωσε ότι όλον αυτόν τον χρόνο, τα στελέχη της ΝΔ που ήταν υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή, αντί να δείξουν μια συνετή στάση, βγαίνουν ακόμα και σήμερα, μετά και την ανακοίνωση της EUROSTAT, και αμφισβητούν το ύψος του ελλείμματος.
«Είναι πραγματικά θράσος να τολμά κάποιο στέλεχος που υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή να αμφισβητεί το ύψος του ελλείμματος και μάλιστα στελέχη που με την πολιτική τους έφεραν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας», τόνισε.
ΝΔ: Συμφωνημένη ήδη η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων
«Η μάχη που φαίνεται να διεξάγεται για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ανάμεσα σε συνδικάτα εργαζομένων, τους εργοδότες και την κυβέρνηση, έχει τελειώσει πριν ακόμη ξεκινήσει, εδώ και έξι μήνες», σχολίασε σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Ι. Βρούτσης.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «οι προβλέψεις του Μνημονίου για:
* υπερίσχυση των συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης, έναντι των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών
* απόσυρση της διάταξης που επιτρέπει στο Υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει όλες τις κλαδικές συμβάσεις και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις
* τροποποίηση του 1876/1990, ώστε το καθένα από τα δυο διαπραγματευόμενα μέρη να μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία, αν διαφωνεί με τη μεσολάβηση
έχουν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα και έχουν γίνει πλέον νόμος του κράτους».
Εκτίμησε ακόμη ότι «η ρητορική της υπουργού Εργασίας, για επαναδιαπραγμάτευση των βασικών όρων του Μνημονίου, εξυπηρετεί επικοινωνιακούς σκοπούς και δεν φαίνεται να βρίσκει θετική ανταπόκριση από τους επιτηρητές της τρόικας».
Επιπλέον, ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε την «εκ των υστέρων αναζήτηση συναινέσεων με τους Κοινωνικούς Εταίρους προσχηματική».