Ολι Ρεν: Ελκυστική η ιδέα των ευρωομολόγων

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2010 17:40
UPD:18:25
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ελκυστική χαρακτήρισε την ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο μηχανισμός για τη διαχείριση των οικονομικών κρίσεων είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Μιλώντας πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν τον Μάιο να συστήσουν το Ταμείο ως ανάχωμα στην κρίση χρέους, απορρίπτοντας τότε την ιδέα των ευρωομολόγων.

«Τα ευρωομόλογα αποτελούν μια παλαιά ιδέα και έχει υπάρξει μακρά συζήτηση εδώ και μια δεκαετία», δήλωσε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Βρίσκω την ιδέα ελκυστική σε θεωρητικό επίπεδο. Ωστόσο, αν θυμάμαι καλά, η Κομισιόν έκανε τον Μάιο πρόταση για ένα κοινό εργαλείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας που βασιζόταν σε δάνεια με την εγγύηση κρατών-μελών... Απ' όσο καταλαβαίνω, έτσι έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής».

Ωστόσο, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι «οι προτάσεις των κρατών μελών εξετάζονται πάντα πολύ προσεκτικά» και, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, διευκρίνισε ότι το ενδεχόμενο ενίσχυσης του υφιστάμενου μηχανισμού στήριξης περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συζήτησης.

Σχετικά με τις εργασίες του Eurogroup και του ECOFIN που διεξάγονται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Οικονομικών και Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση στην Ιρλανδία και θα εγκρίνουν το σχέδιο διάσωσης της χώρας.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
O Bέλγος υπουργός Οικονομικών Ντ. Ρέιντερς στη σύνοδο του Eurogroup

O Bέλγος υπουργός Οικονομικών Ντ. Ρέιντερς στη σύνοδο του Eurogroup

Επιπλέον, δήλωσε ότι θα συζητηθεί η γενικότερη κατάσταση στην ευρωζώνη και θα αναζητηθούν τρόποι δρομολόγησης μονιμότερων μηχανισμών διαχείρισης της κρίσης.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα