Κοινή πρόταση Γιούνκερ-Τρεμόντι για έκδοση ευρωομολόγων

Αντιδρά η Γερμανία
Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2010 13:21
UPD:14:25
EPA/OLIVIER HOSLET

Την έκδοση ευρωομολόγων, των επονομαζόμενων «E-bonds», προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ, ζητούν σε κοινό τους άρθρο στους Financial Times o πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

Η σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση του Χρέους, ο οποίος θα μπορεί να εκδίδει τέτοιου είδους ομόλογα, θα μπορούσε να γίνει ακόμα και στις αρχές του μήνα, εφόσον υπάρξει έγκριση από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνουν οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη και στις αρχές του μήνα στη δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού, με την εντολή να εκδίδει σταδιακά ομόλογα ίσα με το 40% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κάθε κράτους-μέλους», αναφέρουν στο άρθρο τους.

Με τη δυναμική και συστημική απάντηση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, η Ευρώπη θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές και στους ευρωπαίους πολίτες για την πολιτική της αφοσίωση στην οικονομική και νομισματική ένωση, αναφέρουν οι κ.κ. Γιούνκερ και Τρεμόντι, εκτιμώντας ότι η αγορά ομολόγων θα μπορούσε να καταστεί η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και να φτάσει σε ρευστότητα εκείνη των ΗΠΑ.

Το σχέδιο, ωστόσο, θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση κρατών όπως η Γερμανία, που θέλει να διασφαλίσει ότι οι κυβερνήσεις θα δέχονται πιέσεις από τις αγορές ομολόγων, προκειμένου να αποφευχθεί μια παρόμοια κρίση χρέους στο μέλλον.

Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή του στην ιστοστελίδα των Financial Τimes ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι τα από κοινού εγγυημένα ομόλογα δεν αποτελούν τη λύση, γιατί κάτι τέτοιο θα απαιτούσε «θεμελιώδεις αλλαγές» στις συνθήκες της ΕΕ.

«Όσο η δημοσιονομική πολιτική αποτελεί αρμοδιότητα του κάθε κράτους, δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε το εργαλείο που προβλέπει κίνητρα και κυρώσεις για τα κράτη-μέλη της Ευρώπης, προκειμένου να διασφαλίσουμε την πειθαρχία αναφορικά με τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές. Διαφορετικά, θα καταρρεύσει το ευρώ», ανέφερε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία τάχθηκε κατά της έκδοσης ευρωομολόγων και της αύξησης του μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπει την έκδοση κοινών ευρωομολόγων. Μια πιθανή έκδοση ευρωομολόγων απλά θα μείωνε τον βαθμό του ανταγωνισμού, τη στιγμή που αυτό που χρειάζεται είναι προτάσεις για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας, επεσήμανε η γερμανίδα καγκελάριος.

Εκτίμησε επίσης πως δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης των πόρων του ταμείου διάσωσης, υπογραμμίζοντας πάντως πως η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι το ευρώ είναι ισχυρό και ασφαλές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα