Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2010 06:01

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με τον περιφερειακό δείκτη να αναρριχάται προς τα υψηλότερα επίπεδα έτους, το πετρέλαιο να σημειώνει άνοδο και το δολάριο της Αυστραλίας να ανακάμπτει, καθώς οι εκθέσεις για τις θέσεις εργασίας και τη μεγαλύτερη των προβλέψεων οικονομική ανάπτυξη στην Ιαπωνία τόνωσαν την εμπιστοσύνη για την παγκόσμια ανάκαμψη. Πτωτικά κινήθηκαν τα ιαπωνικά ομόλογα για τρίτη ημέρα.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,9% φθάνοντας στις 133,48 μονάδες στις 11:40 π.μ. στο Τόκιο, μόλις 1,3% κάτω από τα υψηλότερα επίπεδα 27 μηνών στα οποία αναρριχήθηκε στις 8 Νοεμβρίου. Στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,4%. Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 0,9% μετά από απώλειες δύο ημερών και ο χαλκός κινήθηκε ανοδικά φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στο Λονδίνο. Το δολάριο της Αυστραλίας ισχυροποιήθηκε στα 98,74 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, διαγράφοντας τις απώλειες τριών ημερών. Οι αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας σημείωσαν άνοδο 1,5 μονάδα βάσης στο 1,265%.

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ταχύτερο των αρχικών κυβερνητικών προβλέψεων ρυθμό το τρίτο τρίμηνο και οι εργοδότες στην Αυστραλία υπερδιπλασίασαν τις προσλήψεις από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών. Σήμερα έκθεση στις ΗΠΑ ενδέχεται να δείξει μείωση της ανεργίας και στο τέλος της εβδομάδας η Κίνα ίσως ανακοινώσει επιτάχυνση του πληθωρισμού πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες για αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Περίπου τέσσερις μετοχές σημείωναν άνοδο σε κάθε τρεις που σημείωναν πτώση μεταξύ των μετοχών του δείκτη MSCI Asia Pacific, ο οποίος ισχυροποιήθηκε 11% φέτος. Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 0,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων του Νοεμβρίου στις 11 Δεκεμβρίου συμπεριλαμβανομένων των τιμών καταναλωτή και των λιανικών πωλήσεων.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,2% φθάνοντας στις 10.253,72 μονάδες, οδεύοντας προς τα υψηλότερα επίπεδα από τις 14 Μαΐου, καθώς οι μετοχές της Fanuc Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής βιομηχανικών ρομπότ της Ιαπωνίας, σημείωσαν άνοδο 1%. Αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών των εταιρειών βοήθησαν στην ανάπτυξη του ΑΕΠ με ετήσιο ρυθμό 4,5% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, ταχύτερα από την ανάπτυξη του 3,9% τον περασμένο μήνα σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Τόκιο.

Οι αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων άγγιξαν νωρίτερα το 1,265%, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Ιουνίου.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index αναρριχήθηκε 0,8% ενώ το νόμισμα της χώρας ανατιμήθηκε έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου. Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 54.600 από τον Οκτώβριο στην Αυστραλία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ. Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 5,2% από 5,4% τον προηγούμενο μήνα.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο στα 89,05 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε ότι οι προμήθειες του αργού μειώθηκαν περίπου τρεις φορές περισσότερο των προβλέψεων στις ΗΠΑ.

Ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει αμετάβλητες τις ποσοστώσεις παραγωγής καθώς το πετρέλαιο οδεύει προς τα 100 δολ. το βαρέλι, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της National Oil Corp. της Λιβύης, Σόκρι Γκάνεμ. Τα μέλη του ΟΠΕΚ που θα συνεδριάσουν στις 11 Δεκεμβρίου στο Κίτο του Εκουαδόρ, θα συμφωνήσουν κατά πάσα πιθανότητα την αλλαγή των ποσοστώσεων και θα επικεντρωθούν στη συζήτηση για συμμόρφωση με αυτές, συμπλήρωσε.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες έκανε ράλι στα 9.066 δολ. ο μετρικός τόνος στο Λονδίνο, υπερβαίνοντας τα 9.044 δολ. στα οποία αναρριχήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου. Ελλείμματα στην παραγωγή ύψους 800.000 τόνων ενδέχεται να υπάρξουν το 2011 και το 2012 από την ισορροπημένη αγορά του μετάλλου φέτος, σύμφωνα με την Trafigura Beheer BV, εταιρεία διαπραγμάτευσης βιομηχανικών μετάλλων. Τα αποθέματα του χαλκού ενδέχεται να μειωθούν στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και κάτω από τη ποσότητα κατανάλωσης μιας εβδομάδας, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.

Το δολάριο υποχώρησε έναντι των 14 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου μετά την πτώση του δείκτη αποδόσεων των ομολόγων από τα υψηλότερα επίπεδα σε έξι μήνες, περιορίζοντας τη ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα.

Το δολάριο υποτιμήθηκε στο 1,3312 ανά ευρώ στο Τόκιο από 1,3262 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Εναντι του γιέν διαμορφώθηκε στα 83,76 από 84,04 γιέν. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε έξι μονάδες βάσης στο 3,21% μετά την αναρρίχησή της χθες στο 3,3%, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Ιουνίου.

Την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η Federal Reserve και θα συζητήσει τη δυνητική αύξηση της αγοράς ομολόγων πάνω από τα 600 δισ. δολ. που ήδη έχει ανακοινώσει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα