Ανέκαμψε το αργό

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2010 06:20

Ανοδικά για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες κινήθηκε το πετρέλαιο μετά την κυβερνητική έκθεση στις ΗΠΑ που έδειξε μείωση των προμηθειών αργού περίπου τρεις φορές περισσότερο των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του καυσίμου στον κόσμο.

Χθες τα συμβόλαια ανέστρεψαν τις απώλειες του 0,5% μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας ότι τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 3,82 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε φθάνοντας στα 355,9 εκατομμύρια. Ο Standard & Poor’s 500 Index αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών στη Νέα Υόρκη μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, να επεκτείνει τον χρόνο ισχύος των φοροελαφρύνσεων που είχαν αποφασιστεί επί προεδρίας Τζορτζ Μπους.

Το αργό για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο έως 92 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 89,20 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) και διαπραγματεύθηκε στα 89,10 δολ. στις 10:09 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, υποχώρησε 41 σεντς, ποσοστό 0,5% φθάνοντας στα 88,28 δολάρια. Φέτος οι τιμές του έχουν σημειώσει άνοδο 12%.

Τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 3,81 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 214 εκατ. την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο. Τα αποθέματα των διϋλισμένων καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντήζελ αναρριχήθηκαν κατά 2,15 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα κινήθηκαν ανοδικά καθώς τα διϋλιστήρια αύξησαν τους δείκτες παραγωγής τους. Η δυναμικότητα αυξήθηκε κατά 4,9% φθάνοντας στο 87,5%, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας. Αυτή ήταν η υψηλότερη δυναμικότητα από την αντίστοιχη της εβδομάδας που έληξε στις 17 Σεπτεμβρίου.

Στις ΗΠΑ η εβδομαδιαία ζήτηση σε προϊόντα διϋλιστηρίων, αναρριχήθηκε 8,3% φθάνοντας στα 19,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από την εβδομάδα που έληξε στις 7 Μαΐου του 2004, και η μεγαλύτερη συνολικά από τον Μάϊο αυτού του έτους.

Ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει αμετάβλητες τις ποσοστώσεις παραγωγής του καθώς το πετρέλαιο οδεύει προς τα 100 δολ. το βαρέλι, δήλωσε χθες ο Σόκρι Γκάνεμ, πρόεδρος της National Oil Corp. της Λιβύης.

Τα μέλη του Οργανισμού που θα συνεδριάσουν στις 11 Δεκεμβρίου στο Κίτο του Εκουαδόρ, θα συμφωνήσουν κατά πάσα πιθανότητα στην αλλαγή των ποσοστώσεων και θα επικεντρωθούν στο θέμα συμμόρφωσης των μελών του με αυτές, είπε ο Γκάνεμ μιλώντας στο αεροδρόμιο Σκίπολ του Αμστερνταμ. Η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί σύντομα στα 100 δολ. και μόλις αυτό συμβεί ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να μεταβάλει τη στρατηγική παραγωγής, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το μπρεντ για παράδοση Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο έως 75 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 91,52 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Τα συμβόλαιά του υποχώρησαν 62 σεντς, ποσοστό 0,7%, κλείνοντας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στα 90,77 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα