Aποφασιστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη θεωρεί τη συναίνεση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Toνίζει ακόμη ότι οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της τελευταίας συνόδου κορυφής του έτους, πρέπει να καταλήξουν σε μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση, ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον.
«Ενδιαφέρουσα» η ιδέα των ευρωομολόγων
Xαρακτήρισε την ιδέα των ευρωομολόγων ενδιαφέρουσα, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να απορριφθεί εντελώς, αλλά τόνισε ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στην βελτίωση των υφιστάμενων μηχανισμών κρίσης.
«Βρισκόμαστε σε κρίση και έχουμε ήδη μηχανισμούς αντιμετώπισης αυτής της κρίσης, όπως η Eυρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους και μπορούν να βελτιωθούν και να αναπροσαρμοστούν, πολύ πιο γρήγορα από οποιεσδήποτε εναλλακτικές λύσεις, όσο ενδιαφέρουσες και αν είναι αυτές», επισημαίνει ο κ. Μπαρόζο σύμφωνα με κείμενο ομιλία που θα εκφωνήσει στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Την Τρίτη ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία για τα ευρωομόλογα» στη Σύνοδο Κορυφής, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του αρχηγού της Σοσιαλιστικής ομάδας Μάρτιν Σουλτς.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, «υπάρχει απροθυμία εκ μέρους πολλών κρατών-μελών σε σχέση με αυτήν την πρόταση». Για το λόγο αυτό, υποστήριξε, στόχος είναι να επιτευχθεί «η πλατύτερη δυνατή συναίνεση με τα υπάρχοντα εργαλεία».
Καλύτερη συνεργασία ζητεί ο Ολι Ρεν
Τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης πρέπει να σφυρηλατήσουν μια πραγματική οικονομική ένωση, συμφωνώντας, σε πρώτη φάση, στα μέτρα εκείνα που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και στην καλύτερη συνεργασία, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Νομισματικές Υποθέσεις την Τετάρτη.
«Είναι πράγματι καιρός... να δημιουργηθεί μια πραγματική και αποτελεσματική οικονομική ένωση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η οικοδόμηση της ευρωπαϊκής πολιτικής οικονομικής ολοκλήρωσης», δήλωσε ο Επίτροπος Ολι Ρεν στο Ευρωκοινοβούλιο. Για την Ισπανία και την Πορτογαλία, ο Ρεν τόνισε ότι λαμβάνουν πολύ πειστικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η επιμήκυνση
Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων δεν θα αποτελέσει αντικείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Αυτό εκτιμά βάσιμα η γερμανική κυβέρνηση παραπέμποντας στο ΕCOFIN πριν από δύο εβδομάδες, όταν οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν ότι θα εξετάσουν το ζήτημα και θα αποφασίσουν. «Αυτό θα γίνει στο επίπεδο των υπ. Οικονομικών, δεν πιστεύω ότι θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο.
Για την πορεία της Ελλάδας μετά το 2013 η ίδια πηγή εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να διαβλέψει το μέλλον και κανένας δεν ξέρει πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση». Υπογράμμισε όμως ότι «η Ελλάδα έχει μια πραγματική ευκαιρία να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο δρόμο εάν το πρόγραμμα υλοποιηθεί στο σύνολό του».
Επισήμανε σχετικά ότι «υπάρχουν ακόμα δύο χρόνια εφαρμογής». Μέχρι στιγμής πάντως το Βερολίνο εκτιμά ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει επιτύχει να υλοποιήσει το πρόγραμμα και σε αυτό εδράζεται και η αισιοδοξία ότι η πορεία υλοποίησης θα συνεχιστεί.
Στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός
Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει σήμερα Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Το πρόγραμμα, έχει ως εξής:
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου
5:00 μ.μ. Συνάντηση Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
5.15 μ.μ Οικογενειακή φωτογραφία
5.20 μ.μ Πρώτη Σύνοδος Εργασιών Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
8.15 μ.μ Δείπνο εργασίας
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου
9.15 π.μ. Αφιξη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων (Justus Lipsius)
10.00 π.μ. Δεύτερη Σύνοδος Εργασιών Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
1.00 μ.μ. Συνέντευξη Τύπου
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters