Moody's: Προειδοποίηση για υποβάθμιση της Ισπανίας

Δεν «βλέπει» προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης
Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010 06:01
UPD:11:53

Σε παρακολούθηση θέτει η Moody's την Ισπανία προειδοποιώντας για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησής της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Σε παρακολούθηση θέτει η Moody's την Ισπανία προειδοποιώντας για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησής της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Για την απόφασή του αυτή ο διεθνής οίκος αξιολόγησης επικαλείται τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και ανησυχίες για την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου και των δημοσιονομικών της.

Ωστόσο, η Moody's εκτιμά πως η Μαδρίτη δεν θα προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης. «Η Moody's δεν πιστεύει ότι απειλείται η φερεγγυότητα της Ισπανίας, και δεν εκτιμά ότι η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να προσφύγει στην Eυρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)», υποστηρίζει η αναλύτρια της Moody's Kathrin Muehlbronner.

«Ωστόσο, οι βασικές ανάγκες χρηματοδότησης, όχι μόνο για την κεντρική αλλά και τις περιφερειακές κυβερνήσεις και τις τράπεζες, καθιστούν τη χώρα ευάλωτη σε περαιτέρω επεισόδια χρηματοδοτικής στενότητας».

Η Moody's, η οποία αξιολογεί με Aa1 την Ισπανία, κάνει επίσης λόγο για το πόσο ευάλωτη είναι η Ισπανία στην περιορισμένη εμπιστοσύνη που επικρατεί στην αγορά καθώς και στον κίνδυνο να αυξηθεί το δημόσιο χρέος σε περίπτωση που οι τράπεζες χρειαστούν μεγαλύτερη ρευστότητα.

Η προειδοποίηση της Moody's άσκησε πιέσεις στο ευρώ, ενώ επηρέασε αρνητικά το επενδυτικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα