Ανοδος του αργού

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010 07:05
UPD:07:19

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο μετά την κυβερνητική έκθεση στις ΗΠΑ που έδειξε μείωση των αποθεμάτων – τα μέγιστα από το 2002 – και την αύξηση της παραγωγής από τα διϋλιστήρια στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης αργού στον κόσμο.

Χθες το αργό σημείωσε άνοδο 0,4% μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας ότι τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 9,85 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε φθάνοντας στα 346 εκατομμύρια. Τα διϋλιστήρια λειτούργησαν με το 88% της δυναμικότητάς τους, την υψηλότερη από τον Σεπτέμβριο.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 88,54 δολ. το βαρέλι, 8 σεντς χαμηλότερα, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 11:17 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Το πετρέλαιο σημείωσε χθες άνοδο 34 σεντς φθάνοντας στα 88,62 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 7 Δεκεμβρίου.

Οι εισαγωγές αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν στα 7,69 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με το υπουργείο. Οι εισαγωγές του καυσίμου μειώθηκαν 11% φθάνοντας στα 2,36 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Νωρίτερα σήμερα τα συμβόλαια του καυσίμου υποχώρησαν έως 0,5% εν μέσω ανησυχιών ότι η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης θα μειωθεί εξ αιτίας του πιο ήπιου καιρού που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι στις ΗΠΑ.

Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Δεκεμβρίου ίσως κυμανθούν 5 με 10 βαθμούς Φαρενάϊτ υψηλότερα από αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με την AccuWeather Inc. Φυσιολογικές ή πιο υψηλές θερμοκρασίες είναι πιθανόν να επικρατήσουν στα βορειοανατολικά και τα κεντρικά των ΗΠΑ από τις 25 έως τις 29 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Commodity Weather Group in Bethesda.

Τα αποθέματα της βενζίνης αυξήθηκαν 809.000 βαρέλια φθάνοντας στα 214,8 εκατ. την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας. Τα αποθέματα των διϋλισμένων καυσίμων, κατηγορία που περιλαμβάνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ, σημείωσαν άνοδο 1,09 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 161,3 εκατομμύρια.

Το μπρεντ για παράδοση Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 92,03 δολ. το βαρέλι, 17 σεντς χαμηλότερα στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Τα συμβόλαια του Ιανουαρίου λήγουν σήμερα. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκαν στα 91,18 δολ. το βαρέλι, 3 σεντς υψηλότερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα