Ισχυρό το δολάριο

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010 07:22
UPD:07:46

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών διαμορφώθηκε το δολάριο έναντι του γιέν πριν από τα οικονομικά στοιχεία που προβλέπεται να δείξουν αύξηση του αριθμού αδειών ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ τον μήνα που πέρασε.

Το αμερικανικό νόμισμα διατήρησε τα χθεσινά του κέρδη έναντι των περισσότερων κύριων νομισμάτων του κόσμου μετά την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας στα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών, προσελκύοντας τη ζήτηση για τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία. Το ευρώ διατήρησε τις χθεσινές του απώλειες έναντι του γιέν καθώς η Ισπανία ετοιμάζεται για την τελευταία πώληση ομολόγων του έτους σήμερα εν μέσω ανησυχιών ότι θα ακολουθήσει την ίδια πορεία με την Ελλάδα και την Ιρλανδία και θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια. Το δολάριο της Ταϊβάν διαμορφώθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών μετά την αύξηση των αγορών περιουσιακών στοιχείων της νήσου από τους επενδυτές.

Το δολάριο διαμορφώθηκε στα 84,25 γιέν στη 1:30 μ.μ. στο Τόκιο από 84,24 γιέν που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όπου άγγιξε τα 84,51 γιέν, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 24 Σεπτεμβρίου. Το δολάριο διαμορφώθηκε στο 1,3213 ανά ευρώ από 1,3214 δολ., μετά την χθεσινή του ισχυροποίηση σε ποσοστό 1,2%. Το ευρώ παρέμεινε αμετάβλητο στα 111,32 γιέν, μετά τη χθεσινή του υποχώρηση κατά 0,5%.

Ο Dollar Index, που δείχνει την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων του κόσμου, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση, στα 80,232 μετά τη χθεσινή του άνοδο έως 1,2%.

Στις ΗΠΑ, οι αποδόσεις των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκαν έως το 3,56%, τα μέγιστα από τον Μάϊο, εν μέσω εικασιών ότι η απόφαση του προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, να επεκτείνει για δύο έτη τις φοροελαφρύνσεις, θα εγκριθεί στο Κογκρέσο στηρίζοντας την ανάπτυξη και αυξάνοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Σήμερα οι αποδόσεις υποχώρησαν τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,49%.

Χθες η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το σχέδιο μείωσης φόρων ύψους 858 δισ. δολαρίων. Με 81 ψήφους υπέρ και 19 κατά το νομοσχέδιο θα συζητηθεί κατά πάσα πιθανότητα σήμερα.

Χθες η Moody’s Investors Services είπε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας από το Aa1. Η μεσογειακή χώρα πρέπει να αντλήσει 170 δισ. ευρώ (225 δισ. δολ.) το επόμενο έτος. Η Ισπανία θα εκδώσει σήμερα ομόλογα λήξης το 2020 και το 2025. Χθες τα ομόλογα της Πορτογαλίας κινήθηκαν πτωτικά μετά την αύξηση του κόστους για την πώληση ομολόγων διάρκειας τριών μηνών.

Σήμερα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ευρώπης θα συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν το σύστημα καταπολέμησης της κρίσης που πρόκειται να παρουσιαστεί το 2013.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει 9,6% φέτος έναντι των νομισμάτων των 10 ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indexes. Το γιέν έχει σημειώσει άνοδο 10%, ενώ το δολάριο έχει υποχωρήσει 1,2%.

Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο της Ταϊβάν μετά την αγορά από ξένα κεφάλαια, περισσότερων κατά 721 εκατ. δολ. μετοχών από όσες πούλησαν αυτήν την εβδομάδα, ωθώντας τις καθαρές αγορές μέσα στον μήνα στο 1,8 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστήριου της νήσου.

Το νόμισμα της Ταϊβάν σημείωσε άνοδο 2,2% φθάνοντας στα 29,850 δολ. Ταϊβάν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Χθες άγγιξε τα 29,800 δολ. Ταϊβάν, τα υψηλότερα επίπεδα από το 1997.

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το ουόν της Νότιας Κορέας εν μέσω ανησυχιών ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μειώσει τις εισροές κεφαλαίων. Χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Yonhap Informax» μετέδωσε ότι οι αρχές της χώρας ενδέχεται να επιβάλουν φόρο στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα χρέη των τραπεζών.

Το νοτιοκορεατικό νόμισμα υποχώρησε 0,2% στα 1.156,75 ανά δολάριο. Το νόμισμα υποχώρησε έως 0,7% φθάνοντας στα 1.162,40 ανά δολάριο, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 30 Νοεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα