Αποτροπή πειρατείας σε ελληνικό πλοίο στον κόλπο του Αντεν

Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2009 12:08
UPD:15:33

Απόπειρα πειρατείας στο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «KRITI EPISKOPI» ΝΠ 11582, συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη, σημειώθηκε σήμερα στις 09:50, ενώ το πλοίο έπλεε στον Κόλπο του ¶ντεν στη Σομαλία. Μεταξύ των μελών του πληρώματος του Δ/Ξ είναι έξι Έλληνες ναυτικοί.

Τελικά η διπλή -όπως διευκρινίστηκε- απόπειρα κατάληψης του πλοίου απετράπη καθώς έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στο σημείο έσπευσαν αρχικά πολεμικό αεροσκάφος και ελικόπτερο, ενώ προσεγγίζει στην περιοχή και φρεγάτα.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το ΥΕΝΑΝΠ, αμέσως μόλις η πληροφορία περιήλθε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων που ενημέρωσε με τη σειρά της τα υπουργεία Εθνικής ¶μυνας και Εξωτερικών, καθώς και τα Διεθνή Κέντρα για την καταπολέμηση περιστατικών πειρατείας. Παράλληλα, υπήρχε συνεχής επικοινωνία του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ ενημερώθηκαν άμεσα οι δυνάμεις της Στρατιωτικής Επιχείρησης «ATALANTA» της Ε.Ε..

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση του πλοιάρχου του Δ/Ξ «KRITI EPISKOPI», οι πειρατές έχουν απομακρυνθεί περί τα 10 ν.μ. από το πλοίο, ενώ η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΕΝΑΝΠ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον πλοίαρχο, όσο και με την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

«Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή. Το πλοίο πλέει με ασφάλεια προς το λιμάνι προορισμού του», δήλωσε στο Reuters ο υπεύθυνος της πλοιοκτήτριας, Στυλιανός Δαφέρμος.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του γαλλικού Στρατού ανακοίνωσε ότι φρεγάτα του γαλλικού Ναυτικού απέτρεψε επίθεση Σομαλών πειρατών σε φορτηγό πλοίο -παναμέζικου νηολογίου- στον κόλπο του Αντεν, συλλαμβάνοντας οκτώ άτομα. Όπως είπε, στο σκάφος των πειρατών βρέθηκαν ένας εκτοξευτής πυραύλων, όπλα και σκάλες επιβίβασης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα