Σπ. Καπράλος: «Έτος της αρκούδας» το 2008

Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2009 11:48
UPD:11:50

Το 2008 ήταν αναμφισβήτητα μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία των κεφαλαιαγορών, δεδομένου ότι μέσα σε 12 μήνες τα χρηματιστήρια διεθνώς έχασαν 30 τρισ. δολάρια, ανέφερε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρος Καπράλος στην πανηγυρική έναρξη της 1ης συνεδρίασης του Χ.Α.

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει το 2008 ως το έτος της … «αρκούδας» για τα διεθνή χρηματιστήρια, δήλωσε ο κ. Καπράλος, σημειώνοντας πως η διάχυτη ευφορία στις χρηματιστηριακές αγορές τα τελευταία χρόνια και οι υπερβολές των τραπεζών κατέρρευσαν το 2008.

Αναφερόμενος στην ελληνική αγορά, ο πρόεδρος του Χ.Α. υπογράμμισε ότι οι συνέπειες της κρίσης μόλις άρχισαν να γίνονται αισθητές στην πραγματική οικονομία.

«Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για τη χρονιά που ξεκινάει θα είναι η μείωση της ρευστότητας, αν συνεχιστεί περαιτέρω η μείωση των θέσεων των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, καθώς και η προοπτική μειωμένης κερδοφορίας από τις εισηγμένες επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Καπράλος.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι τιμές των μετοχών στην Ελλάδα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, αφού η σχέση της συνολικής κεφαλαιοποίησης προς το ακαθάριστο εθνικό προϊόν είναι κάτω από 30%.

Δεν υπάρχουν συνταγές που θα λειτουργήσουν σαν πανάκεια για την κρίση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο Σπύρος Καπράλος, υποστηρίζοντας πως «η πλέον απαραίτητη και επιβεβλημένη ενέργεια για τον περιορισμό των συνεπειών της οικονομικής κρίσης είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ
  • ΓΔ



Σχολιασμένα