Σοβαρή επιδείνωση

Τι έγινε στις αγορές
Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2009 00:01

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 15 ημερών κατέγραψαν, χθες, οι μετοχές στη Wall Street από τη στιγμή που νέα στοιχεία έδειξαν ότι οι Αμερικανοί εργοδότες περιέκοψαν περισσότερες θέσεις εργασίας το Δεκέμβριο απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και εταιρείες, από την Alcoa έως την Intel, σκόρπισαν ανησυχίες ότι η προοπτική της εταιρικής κερδοφορίας της Αμερικής επιδεινώνεται. Την ίδια στιγμή, η προειδοποίηση της Intel για την κερδοφορία τέταρτου τριμήνου συμπαρέσυρε ολόκληρο τον τεχνολογικό τομέα, οδηγώντας ενδοσυνεδριακά το Nasdaq σε πτώση 3%.

Στην Ευρώπη οι μετοχές διέκοψαν την ανοδική πορεία των τελευταίων έξι ημερών, επηρεαζόμενες από την πτώση του τομέα εμπορευμάτων στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για την αμερικανική αγορά απασχόλησης αλλά και των ανησυχιών ότι η επιδείνωση των εταιρικών κερδών θα επισκιάσει τις κυβερνητικές προσπάθειες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 1,3% στις 877,85 μονάδες, αφού ενωρίτερα υποχώρησε στο χαμηλό των 871,92 μονάδων.

Οι μετοχές του ενεργειακού τομέα υπήρξαν ο μεγαλύτερος χαμένος της χθεσινής συνεδρίασης καθώς η τιμή αργού υποχώρησε περισσότερο από 9% ενδοσυνεδριακά. Η μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών έγκειται αυτή τη στιγμή στην εταιρική κερδοφορία, δεδομένου ότι οι 505 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που παρακολουθεί το Bloomberg και έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα από τη στιγμή που ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 άρχισε να ανακάμπτει σημείωσαν πτώση κερδών κατά μέσο όρο 75%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα