Ομπάμα: Αναγκαία η άμεση άσκηση τολμηρών οικονομικών πολιτικών

Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2009 22:12

Tην ανάγκη άμεσης άσκησης «τολμηρών» οικονομικών πολιτικών υπογράμμισε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση «η οικονομική κρίση θα επιδεινωθεί και θα διαρκέσει χρόνια».

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο George Mason στο Φέρφαξ, ο Ομπάμα διέβλεψε την πιθανότητα η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία να αντιπροσωπεύει διψήφιο ποσοστό στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού αλλά και ενδεχόμενο για το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών να "χαθεί" ούτε λίγο ούτε πολύ ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, εάν δεν αντιμετωπιστούν καίρια οι δεδομένες οικονομικές συνθήκες, «που είναι οι φτωχότερες" (για τον αμερικανό φορολογούμενο) από τη δεκαετία του 1930».

«Τα μέτρα που θα υιοθετήσουμε για να αναθερμάνουμε την οικονομία μας είναι τα μοναδικά αποτροπής της εισόδου της σε μία δίνη» ύφεσης με διάρκεια, σημείωσε. Παράλληλα έβαλε ευθέως κατά των «κακά προσανατολισμένων» εταιρικών ηγεσιών (...) χαρακτηριστικών μιας «εποχής βαθιάς ανευθυνότητας τους». Ευθύνες επέρριψε και στην «αναποτελεσματικότητα κι ανεπάρκεια» των εποπτικών μηχανισμών της Wall Street.

Kαταλήγοντας απηύθυνε έκκληση στα μέλη του Κογκρέσου να μη χρηματοδοτούν στο εξής διακοσμητικής φύσεως έργα στις εκλογικές τους περιφέρειες και κατέστησε σαφές ότι επειδή δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, «θα προχωρήσουν οπωσδήποτε εκατοντάδες δημόσια έργα στον τομέα των υποδομών» σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα