Εξαπλώνεται η απαισιοδοξία

Τι έγινε στις αγορές
Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2009 00:01

Η αισιοδοξία του νέου έτους αντικαταστάθηκε σύντομα από τη σκληρή πραγματικότητα που ήρθαν να θυμίσουν τα νέα στοιχεία για την οικονομία και τις επιχειρήσεις με τη Wall Street να κινείται στον απόηχο των εξασθενημένων πωλήσεων λιανικής και στην απογοητευτική εικόνα για την αγορά απασχόλησης.

Η μετοχή του μεγαλύτερου στον κόσμο ομίλου λιανικής Wal-Mart Stores υποχώρησε 9,4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση ενός έτους, από τη στιγμή που ανακοίνωσε πως τα κέρδη του θα είναι κατώτερα των προβλέψεων στο τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Ωστόσο, η HSBC θεωρεί ότι οι αμερικανικές μετοχές θα αποτελέσουν το καλύτερο στοίχημα για το 2009, αν και δεν αποκλείει μεγάλες ρευστοποιήσεις μέχρι το Μάρτιο. Στην Ευρώπη, οι μετοχές κινήθηκαν πτωτικά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, παρασυρόμενες από τον τραπεζικό και μεταλλευτικό τομέα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,8% στις 870,92 μονάδες αφού αρχικά είχε διολισθήσει στις 859,83 μονάδες. Το κλίμα επηρέασαν και τα στοιχεία στην Ευρωζώνη για το δείκτη οικονομικού κλίματος που άγγιξε ιστορικό χαμηλό το Δεκέμβριο και τα στοιχεία για αύξηση της ανεργίας, ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο το σενάριο για περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της προσεχούς εβδομάδας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε χθες το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης στο ιστορικό χαμηλό του 1,5%, ενώ αναμένονται και άλλες μειώσεις. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 3,9%, ενώ οι μετοχές αναδυόμενων αγορών κατέγραψαν απώλειες 3%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα