ΗΠΑ: Πιθανή συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,5% το 2009

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2009 10:19

Σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών τους για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2009 προέβησαν οι οικονομολόγοι, ενώ προβλέπουν πως τα μέλη της Φέντεραλ Ριζέρβ δεν θα είναι σε θέση να αυξήσουν τα επιτόκια παρά μόνο το 2010, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα του Bloomberg News.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη 59 οικονομολόγων, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πρόκειται να συρρικνωθεί φέτος κατά 1,5%, μισή ποσοστιαία μονάδα περισσότερο απ’ όσο ανέφεραν στην έρευνα του προηγούμενου μήνα.

Η επιβράδυνση αναμένεται να ωθήσει τον πληθωρισμό κάτω από τα επίπεδα, τα οποία ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ως σταθερότητα των τιμών, επισημαίνεται στην έρευνα του Bloomberg.

Η ταχύτητα με την οποία η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει ενδεχομένως να εξαρτηθεί από το σχέδιο τόνωσης της οικονομίας, ύψους 775 δισ. δολαρίων, που επεξεργάζεται ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Το αμερικανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 5%, σε ετήσια βάση, το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Το τρέχον τρίμηνο, εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 3%, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο του 2009 αναμένεται κάμψη του ΑΕΠ κατά 0,8%, σύμφωνα με την έρευνα.

Όπως επισημαίνεται σε έρευνα που διενήργησαν οικονομικοί σύμβουλοι του Μπαράκ Ομπάμα, το «πακέτο» μέτρων που θα ανακοινώσει ο αμερικανός πρόεδρος θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ, μέχρι τα τέλη του 2010, 3,7% περισσότερο απ’ ό,τι θα αυξανόταν χωρίς την υιοθέτησή του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα