Υποβάθμιση της Ελλάδας από Standard & Poor’s

«Σταθερή» η προοπτική της οικονομίας
Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009 15:51
UPD:19:46

Η προοπτική της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίστηκε «σταθερή».

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από Α/Α-1 σε Α-/Α-2 προχώρησε σήμερα ο οίκος Standard & Poor’s. Η προοπτική της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίστηκε «σταθερή».

«Μολονότι για την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας του δημοσίου λάβαμε υπ’ όψιν τη σχετικά υψηλή οικονομική ευρωστία της Ελλάδας και την ιδιότητά της ως κράτους - μέλους της ΕΕ, η συνεχιζόμενη διεθνής και χρηματοοικονομική και οικονομική κρίση έχει, κατά τη γνώμη μας, εντείνει το φαινόμενο της υποκείμενης μείωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο αναλυτής πιστωτικής πολιτικής της Standard & Poor’s, Marko Mrsnik.

Σε υψηλό συνεδρίασης ανήλθε το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού bund μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον Standard & Poor's.

Η Ελλάδα, μαζί με την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, ήταν οι χώρες που είχε προειδοποιήσει η S&P τις τελευταίες ημέρες ότι θα μπορούσε να μειώσει την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Κίνδυνος ύφεσης

«Κατά την γνώμη μας, η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της πιστωτικής ανάπτυξης πιθανόν να οδηγήσει σε επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ύφεσης και πιθανόν παρατεταμένης προσαρμογής».

Σύμφωνα με την S&P, η ανάπτυξη εισέρχεται σε επιβράδυνση, με το δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου στο 3,5% του ΑΕΠ, μετά τις συνεχείς αποτυχίες της κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο τις δαπάνες και να περιορίσει το υψηλό χρέος, παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα