Ο Γ. Παπαθανασίου για υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας

ΥΠΟΙΟ: Προτεραιότητα πραγματική οικονομία - ασθενέστεροι
Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009 19:30
UPD:19:36

«Βασικός λόγος για τον οποίο η Standard & Poor’s αξιολόγησε τη χώρα μας σε χαμηλότερη κατηγορία, είναι ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη διεθνή οικονομική κρίση με υψηλό δημόσιο χρέος και υψηλό έλλειμμα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου.

Σημείωσε ακόμη πως παρά το ότι και το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα έχουν μειωθεί, το τελευταίο παραμένει υψηλό, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να θέσει σε προτεραιότητα την πραγματική οικονομία και την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.

«Σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία, όπως αυτή που διανύουμε, το πρώτο ζητούμενο δεν μπορεί να είναι ο μηδενισμός των ελλειμμάτων, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις» προσθέτει, επισημαίνοντας πως «πολλές χώρες της ευρωζώνης θα υπερβούν κατά πολύ το όριο του 3% του ΑΕΠ, όσον αφορά το έλλειμμα».

Καταλήγοντας, τόνισε πως «επειδή είμαστε μια χώρα με υψηλό δημόσιο χρέος, οφείλουμε - για το δικό μας συμφέρον και όχι γιατί μας το επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης - να περιορίσουμε σταδιακά το έλλειμμα κάτω από το 3%». «Και αυτό θα γίνει με σχέδιο και χωρίς να παραγνωρίσουμε σε καμία περίπτωση την ανάγκη για κοινωνική συνοχή. Αυτό ακριβώς θα επιδιώξουμε με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα καταθέσουμε μέχρι το τέλος του μήνα» συμπλήρωσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα