Βουτιά πάνω από 5% στο Χ.Α.

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009 15:56
UPD:17:14

Διευρύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι απώλειες του γενικού δείκτη τιμών του Χ.Α. στον απόηχο της είδησης ότι η S&P αναθεώρησε προς τα κάτω την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αρνητικά επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία και η περαιτέρω επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές έπειτα από τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα στις ΗΠΑ.

Ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχωρεί αυτή την ώρα (15:54) κατά 5,32%, στις 1.746,28 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 81,67 εκατομμύρια ευρώ.

Ο γενικός δείκτης τιμών υποχωρεί αυτή την ώρα (15:54) κατά 5,32%, στις 1.746,28 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 81,67 εκατομμύρια ευρώ.

Ο οίκος Standard & Poor's είχε προειδοποιήσει προσφάτως ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε μείωση της αξιολόγησης "Α/Α-1" για την ελληνική οικονομία θέτοντας την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υπό παρακολούθηση για πιθανή αρνητική αναθεώρηση.

Ο διεθνής οίκος διαπίστωνε αυξημένο κίνδυνο για μεγάλη και παρατεταμένη προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας λόγω των μεγάλων οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών, οι οποίες επιτείνονται από την σημερινή παγκόσμια οικονομική κατάσταση.

Προέβλεπε παράλληλα ότι η υψηλή εξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από εξωτερικό δανεισμό, σε συνδυασμό με πιθανή επιδείνωση της ποιότητας των κεφαλαίων τους στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη υποδηλώνει πιθανή σημαντική υποχώρηση της πιστωτικής επέκτασης, που με την σειρά της θα οδηγήσει σε αξιοσημείωτη πτώση της εγχώριας ζήτησης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα