Πούτιν: Η ΕΕ πρέπει να πιέσει περισσότερο την Ουκρανία

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009 16:16

«Κατά τη γνώμη μου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση προς τη χώρα που διακινεί το αέριο με σκοπό να εξασφαλιστεί το φυσικό αέριο για την Ευρωπαϊκή Ενωση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση προς την Ουκρανία για να επαναλάβει τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ανέφερε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από τις συνομιλίες στη Μόσχα με τους ηγέτες της Βουλγαρίας, της Μολδαβίας και της Σλοβακίας.

Η Ευρώπη λαμβάνει το ένα τέταρτο του αερίου που καταναλώνει από την Ρωσία και από αυτό το 80% διακινείται μέσω της Ουκρανίας, αλλά για τις βαλκανικές χώρες η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι σχεδόν απόλυτη.

«Κατά τη γνώμη μου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση προς τη χώρα που διακινεί το αέριο με σκοπό να εξασφαλιστεί το φυσικό αέριο για την Ευρωπαϊκή Ενωση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Στο Κίεβο, ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών Κοστιάντιν Ελισέιφ κατηγόρησε την Gazprom ότι προσπαθεί να αμαυρώσει την εικόνα της Ουκρανίας.

Στη διένεξη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για το φυσικό αέριο, ο ρόλος της ενδιάμεσης ελβετικής εταιρείας Rosukrenergo έχει προκαλέσει αμηχανία στους ειδικούς στον τομέα.

Η εμφάνισή της στο προσκήνιο προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία της και τα μεγάλα κέρδη της. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2004 περηφανεύεται ότι καλύπτει το 75% των αναγκών σε φυσικό αέριο της Ουκρανίας. Αγοράζει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου από το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Καζακαστάν και παραδίδει το 80% στην Ουκρανία. Με το υπόλοιπο 20% τροφοδούνται οι αγορές της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας.

Η εμπορική πολιτική που ακολουθεί έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά στους ειδικούς στον τομέα. Γιατί αγοράζει το αέριο της από τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και όχι από την Ρωσία και κυρίως γιατί δεχόταν μέχρι πρόσφατα να το μεταπωλεί με απώλειες στους Ουκρανούς προς 179,5 δολάρια τα χίλια κυβικά, ελαφρά λιγότερο από την τιμή της αγοράς(179,9 δολάρια);

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα