Βρετανία: «Κρατική» σανίδα σωτηρίας στις ΜμΕ

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009 17:46
REUTERS/TOBY MELVILLE

Την πρόθεσή της να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση με την εκπόνηση νέου προγράμματος εγγυήσεων των τραπεζικών δανείων.

Στα 20 εκατ. λίρες θα ανέλθουν οι εγγυήσεις που εξήγγειλε η βρετανική κυβέρνηση, οι μισές εκ των οποίων θα καλυφθούν από το βρετανικό δημόσιο ενώ για τις υπόλοιπες τον κίνδυνο θα αναλάβουν οι τράπεζες.

Οι εγγυήσεις απευθύνονται στις επιχειρήσεις που θεωρούνται φερέγγυες αλλά έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια εξαιτίας της πιστωτικής συρρίκνωσης, διευκρίνισε ο υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας, Πίτερ Μάντελσον.

«Παρότι δεν παρουσιάζουν πρόβλημα τα επιχειρηματικά μοντέλα [των εταιρειών], η πιστωτική συρρίκνωση έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση των διαθέσιμων κεφαλαίων και οι τράπεζες εφαρμόζουν πλέον αυστηρότερα κριτήρια δανειοδότησης».

Σύμφωνα με το Βρετανό υπουργό Επιχειρήσεων, σκοπός του προγράμματος είναι η κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων με ταμειακές ροές, πιστώσεις και κεφάλαια. «Προσφέρουμε συγκεκριμένες λύσεις και όχι ανοιχτή επιταγή», διευκρινίζει.

Το εν λόγω σχέδιο εντάσσεται στην τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης Μπράουν να δώσει μια ανάσα ζωής στην πληγείσα βρετανική οικονομία. Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ένα καινούργιο πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας που θα δώσει στις επιχειρήσεις κίνητρα - μεταξύ των οποίων και χρήματα- για να προσλάβουν προσωπικό.

Η κυβέρνηση Μπράουν έχει διοχετεύσει δισεκατομμύρια λίρες στις «στριμωγμένες» βρετανικές τράπεζες, ενώ πρόσφατα η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκιά της στα επίπεδα ρεκόρ του 1,5% για αντιμετώπιση της ύφεσης.

Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες παραμένουν διστακτικές στη δανειοδότηση των ιδιωτών και των επιχειρήσεων υπό το φόβο των επισφαλειών εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Εκτός από το πρόγραμμα εγγυήσεων 20 δισ. λιρών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παρέχει εγγυήσεις ύψους ενός δισ. λιρών σε μικρότερες επιχειρήσεις που ταλανίζονται από την ύφεση. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα αναλάβει τον κίνδυνο για το 75% των δανείων, ενώ το υπόλοιπο 25% θα το επωμιστούν οι τράπεζες.

Στο μικρότερο αυτό πρόγραμμα, οι εγγυήσεις θα δοθούν έναντι δανείων αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις εταιρείες και για μετατροπή των λογαριασμών υπερανάληψης σε δάνεια.

Η Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τα νέα μέτρα, τα οποία ευελπιστεί να οδηγήσουν σε αναθέρμανση του δανεισμού από τις τράπεζες και να διευκολύνουν την πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων σε κεφάλαια, καθώς το ένα τρίτο των μελών της έχουν αναφέρει προβλήματα χρηματοδότησης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα