Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009 05:43
UPD:05:55

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, ωθώντας τον περιφερειακό δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων, μετά την ανακοίνωση για τις παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού από τις ιαπωνικές βιομηχανίες και τη μείωση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ με τον διπλάσιο ρυθμό από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 3,2% φθάνοντας στις 84,05 μονάδες στις 11:40 π.μ. στο Τόκιο, οδεύοντας να κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Δεκεμβρίου.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 4% φθάνοντας στις 8.102,77 μονάδες. Οι μετοχές της Konica Minolta Holdings Inc. οδήγησαν τις απώλειες των μετοχών στην Ιαπωνία μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των μετοχών της εταιρείας παραγωγής φιλμ από την Merrill Lynch & Co. Πτωτικά κινήθηκαν και οι άλλοι δείκτες στις λοιπές αγορές της περιφέρειας.

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομία θα υποχωρήσει στο 2,2% φέτος, δείκτης ίσος με παγκόσμια ύφεση, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Οι εταιρείες που απαρτίζουν τον MSCI Asia ανακοίνωσαν συνολικά μείωση 32% των κερδών το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων σημείωσαν χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ με τον Standard & Poor’s 500 Index να σημειώνει πτώση 3,4%.

Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία μειώθηκαν 15,2% το Νοέμβριο έναντι του Οκτωβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη υπολογισμού τους το 1987. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν μείωση των παραγγελιών κατά 8%.

Οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ μειώθηκαν για έκτο μήνα κατά 2,7% τον Δεκέμβριο, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μείωσης από το 1992, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Η μείωση ήταν δύο φορές μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi απώλεσε 5%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές των τραπεζών καθώς το νόμισμα της χώρας, ουόν, πλησίασε τα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός έναντι του δολαρίου.

Το ρίνγκιτ της Μαλαισίας και το δολάριο της Ταϊβάν κινήθηκαν πτωτικά, ενώ το γιέν κινήθηκε ανοδικά, περιορίζοντας την αξία των πωλήσεων των Ιαπώνων εξαγωγέων στο εξωτερικό.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME) υποχώρησε χθες 2,5%, καθώς οι τιμές του νικελίου, του χαλκού και του αλουμινίου κινήθηκαν πτωτικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα