Αυστραλία: Στα ύψη η ανεργία

Καθώς αυξάνεται η ύφεση
Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009 05:57
UPD:09:59

Στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών αναρριχήθηκε η ανεργία στην Αυστραλία καθώς οι μεταλλουργίες, οι αεροπορικές εταιρείες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες απέλυσαν εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, σημάδι ότι η οικονομία αντιμετωπίζει την πρώτη της ύφεση από το 1991.

Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο 4,5% από 4,4% καθώς ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης μειώθηκε κατά 43.900, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ.

Η ανησυχία ότι η αύξηση της ανεργίας θα περιορίσει την εσωτερική ανάπτυξη ενδέχεται να αναγκάσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Γκλεν Στίβενς, να διευρύνει το μεγαλύτερο κύκλο μείωσης επιτοκίων σε χρονικό διάστημα περίπου δύο δεκαετιών για να τονώσει την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η Rio Tinto Group και η Australia & New Zealand Banking Group Ltd. συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που κάνουν απολύσεις εν μέσω των στοιχείων ότι η Αυστραλία θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία στην ύφεση.

Το δολάριο της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στα 66,02 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:50 μ.μ. στο Σύδνεϋ από 65,97 σεντς πριν από την ανακοίνωση για την ανεργία. Η απόδοση των ομολόγων διετούς διάρκειας αυξήθηκε 1 μονάδα βάσης, ποσοστό 0,01%, στο 2,52%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα ο αριθμός των εργαζομένων μερικούς απασχόλησης αυξήθηκε κατά 42.800 από τον Νοέμβριο. Αυτήν την εβδομάδα η Australian Retailers’ Association ανακοίνωσε ότι οι καταναλωτές δαπάνησαν 37 δισ. δολ. Αυστραλίας (24 δισ. δολ.) τον μήνα που πέρασε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα